Mojbiz

Počela borba za plaće: Još dvije milijarde za veće plaće u javnom i državnom sektoru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sindikati javnog sektora, pod prijetnjom štrajka u rujnu, traže povišicu, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da bi ukupni sindikalni zahtjevi koštali između 1,8 i dvije milijarde kuna godišnje.

Nakon što je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak početkom lipnja ustvrdila da je zahtjev sindikata za povećanjem koeficijenata za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, težak oko 360 milijuna kuna godišnje, opravdan i ministar zdravstva Milan Kujundžić u svojem je sektoru za zaposlenike ovih dana parafirao zahtjeve teške 450 milijuna kuna na godišnjoj razini, navodi dnevnik.

Uz to, sindikati javnih i državni službi tražit će i povećan je osnovice plaće od početka 2020. godine od nekoliko postotaka za oko 240.000 ljudi, što će biti teško oko milijardu kuna na godišnjoj razini.

Dakle, ako bi se ispunili zahtjevi sindikata u osnovnom i srednjem školstvu i zdravstvu te bi Vlada očekivano pristala na povećanje osnovice plaća u idućoj godini, za državni bi proračun na godišnjoj razini to bio trošak veći od 1,8 milijardi kuna, odnosno od gotovo dvije milijarde kuna.

Treba, naime, odvojiti zahtjeve pojedinih sektora unutar javnih i državnih službi za povećanjem koeficijenata, kao što je to sada slučaj sa zahtjevima sindikata u zdravstvu i prosvjeti, od zahtjeva za povećanjem osnovice plaća u javnom i državnom sektoru.

Podsjetimo, zaposlenicima javnih i državnih službi osnovica plaće porasla je u 2018. ukupno 6 posto, potom, početkom ove godine, još 3 posto, a od 1. rujna ove godine povećat će se za još 2 posto.

Sindikati ističu da je povećanje od 6 i 3 posto ustvari bilo "vraćanje uzetog" iz 2009., a da tek povećanje osnovice od 2 posto od 1. ruj na predstavlja prvo nominalno povećanje osnovice plaća od 2009. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RADNICI, PLAĆE, SINDIKATI, VLADA RH