Regija

Izetbegović: Bez nastavka puta ka NATO-u nema ni nove vlasti u BiH

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u petak kako za njegovu stranku nastavak puta ka članstvu te zemlje u NATO-u ostaje "crvena crta" ispod koje ona ne može ići te da ne postoji način da bez preuzimanja te obveze bude formirana nova vlast na temelju rezultata izbora iz 2018. godine.

"Mi ne možemo raditi kompromise koji će biti protuustavni i protuzakoniti i neka se ne optužuje SDA da ima tvrd stav. Na tome nema popuštanja", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

SDA te HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ranije su načelno dogovorili koaliciju na državnoj razini, no novo Vijeće ministara BiH do danas nije formirano jer najveća srpska stranka nastoji po svaku cijenu blokirati približavanje BiH članstvu u NATO-u dok SDA upravo na tome inzistira kako bi dala suglasnost da SNSD-ov kandidat Zoran Tegeltija dobije mandat za sastav nove državne vlade.

Izetbegović je ocijenio kako bi dovršetak procesa uspostave nove vlasti na različitim razinama mogao potrajati naredna tri do četiri mjeseca te je dodao kako će se Vijeće ministara BiH i vlada Federacije BiH u kojoj je glavni partner SDA-u HDZ BiH morati formirati istodobno.

Potvrdio je ipak kako za sada nema planova za novi sastanak čelnika tri stranke kako bi se proces uspostave vlasti deblokirao a naznačio je kako bi stanje u mostarskom "Aluminiju" koji je pred stečajem i na čijem spašavanju inzistiraju iz HDZ BiH mogao postaviti kao novi problem u bošnjačko-hrvatskim odnosima.

"Aluminij" je nagomilao stotine milijuna eura duga za isporučenu električnu energiju a iz te tvrtke sada pokušavaju ishoditi povoljniju cijenu za nabavku tog energenta od one koja vrijedi na tržištu no Izetbegović je u petak istaknuo kako ne dolazi u obzir da se problemi "Aluminija" jednostavno prenesu na Elektroprivredu.

"Oni proizvode više dugova i problema nego aluminija i to se mora riješiti", kazao je Izetbegović.

Izjavio je i kako vjeruje da će u suradnji sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića uspjeti srušiti sadašnju vladu Sarajevske županije iz koje je SDA izbačena a u njoj je na vlasti je koalicija šest stranaka centra i ljevice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nato, bih, bakir izetbegović