Hrvatska

GOSPIĆ: Milinović predložio novi proračun i pozvao Kustića da sazove Županijsku skupštinu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Župan Darko Milinović (nezavisni), čiji prijedlog proračuna ličko-senjska Županijska skupština prekjučer nije prihvatila, priopćio je u srijedu da je izmijenio dio proračuna i prijedlog poslao u proceduru te da je pozvao predsjednika te skupštine Marijana Kustića (HDZ) da sazove sjednicu.

U kratkom današnjem obrazloženju Milinović ističe kako je riječ o izmjeni koju je "amandmanima htio staviti na zadnjoj sjednici Županijske skupštine", a sada je to uvrstio u proračun.

"Gospodin Kustić i ja čuli smo se nekoliko puta od ponedjeljka, jučer sam mu najavio da ću u proceduru pustiti novi prijedlog proračuna, a on je javno rekao da će sazvati sjednicu Županijske skupštine ako dobije novi proračun", rekao je za Hinu Milinović. Posebice je pozvao HDZ i partnere te sve druge vijećnike da proračun, ako mogu, svojim amandmanima "slobodno učine još više razvojnim".

Naime, nakon što nije dobio potrebnih 17 glasova, uz obrazloženje Marijana Kustića da prijedlog proračuna "nije dovoljno razvojan", Milinović je u ponedjeljak rekao novinarima da neće dati ostavku i da se sprema za nove izbore, ali spreman je HDZ-u s partnerima predložiti preinake proračuna.

Predsjednik Kustić, s čije koalicijske liste nitko od 14 vijećnika nije glasovao za proračun, ocijenio je da predloženi proračun "nije razvojan", ali, dodao je, oni "ne zazivaju izbore i nisu za izbore". Objasnio je da se može proći bez novih izbora ako župan predloži proračun ili da ostavku. "Ako župan da ostavku, nema izbora, prvi dožupan preuzima vođenje županije, ostaje Skupština i pošteđeni smo novih muka i skakanja za izbore", rekao je Kustić.

Naime, krajnji rok za prihvaćanje proračuna je 10. srpnja. Ako proračun ne bude prihvaćen i ako župan ne da ostavku, na Vladi je da postavi povjerenika i raspiše prijevremene izbore za skupštinu i župana.

Izvanredni izbori održani su u ožujku jer Županijska skupština do 31. prosinca 2018. nije prihvatila proračun za 2019. godinu, a proračun nije prihvaćen ni u novom sazivu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GOSPIĆ, darko milanović