Hrvatska

Karlovac: Zbog mutnih pritoka Korana neće biti za kupanje ni sljedećeg vikenda

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rijeku Koranu u Karlovcu zamutile su u okolnostima obilnih kiša rijeka Mrežnica i ostali koranski pritoci, te se pretpostavlja da do sljedećeg vikenda neće doći do potpunog bistrenja Korane, priopćila je u ponedjeljak karlovačka Gradska uprava.

Prema informaciji Stožera civilne zaštite Karlovačke županije počelo je bistrenje rijeke Mrežnice u općini Generalski Stol, vidljivo je i u Zvečaju, ali će bistrenje potrajati još najmanje nekoliko dana.

Izvid koji su obavile Hrvatske vode pokazao je da je na Mrežnici zamućenje i dalje prisutno, međutim u Generalskom Stolu utvrđeno je 75-postotno bistrenje rijeke, u Zvečaju od 30 do 60 posto, dok je na gradskom kupalištu u Dugoj Resi jedva vidljivo.

Korana je uzvodno od ušća Mrežnice do ušća Radonje u Tušiloviću manje zamućena, iako Radonjom još teče zamuljena voda.

Ronioci KPA Vodomar Duga Resa tijekom vikenda su obišli četiri velika izvora rijeke Mrežnice u zaseoku Erdelj, Leskar, Mateško Selo i Zvečaj i utvrdili kako isti nisu uzrok zamućenja.

Prema prošlotjednom izvješću Hrvatskih voda velike količine oborina na slivu rijeke Korane, točnije kod podsliva rijeke Radonje uzrokovale su bujice s prometnica, pristupnih cesta kamenoloma, koje su nosile ostatke od sječe drveća, građevinske šute, ali i granja drveća u cvatu.

Zbog toga je došlo do promjene boje vodotoka i stvaranja pjene koja se zadržala u podnožju pontonskog mosta u Karlovcu. Riječ je o prirodnoj pojavi izvanrednog onečišćenja vode uzrokovanog manjom elementarnom nepogodom, tj. visokim oborinama karakterističnima za ovo doba godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

karlovac, rijeka, zamućenje