Zagreb

"Kiklop": Najbolja Gavellina predstava u sezoni 2018./2019.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstava "Kiklop" Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića proglašena je u srijedu navečer najboljom predstavom zagrebačkoga Gradskog dramskog kazališta Gavelle po izboru žirija portala Studentski.hr, dok su najboljim glumcima sezone po mišljenju publike proglašeni Jelena Miholjević i Filip Križan.

Nagrade najboljima uručene su zadnje večeri festivala Gavella i Europlakat Fair tijekom kojega je publika mogla pogledati ukupno 17 predstava koje su trenutno na repertoaru teatra u Frankopanskoj. U konkurenciji za nagrade bile su predstave premijerno izvedene u sezoni 2018./19.

Najbolju predstavu sezone odabrao je žiri portala Studentski.hr u kojemu su bile Ana Marasović, Martina Klobučar, Ines Meštrić, Barbara Tolić i Željka Jeličanin.

Predstava "Kiklop", istaknuo je žiri u obrazloženju, "pokazuje svu širinu ljudske duše koja u strahu uzmiče pred surovom stvarnošću".

Scensko bogatstvo, dodaje se, stavljeno je u suprotnost s tihim, ali prodornim mislima jednoga pojedinca, a obje su krajnosti oslikane jednako snažno te se međusobno isprepliću i u gledatelju izazivaju moralna previranja.

"Iako je smješten u točan vremenski kontekst, 'Kiklop' na Gavellinoj sceni pokazuje da je njegova poruka svevremenska. Izvanrednom glumom te brzim i kompleksnim scenskim izmjenama glumci su postigli da trosatna izvedba preleti pred gledateljevim očima, ostavljajući ga bez teksta i u dugom promišljanju", ističe žiri.

Najbolji glumci Jelena Miholjević i Filip Križan

Najboljim glumcima u ovoj sezoni prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od Gavellinih najvjernijih gledatelja proglasilo je Jelenu Miholjević, za ulogu u predstavi "Stela, poplava" i Filipa Križana za uloge u predstavama "Stela, poplava" i "Cigla". 

Jelena Miholjević je, "u ulozi manipulatorice i diktatorice, koja poput poplave ruši i uništava sve pred sobom, u maniri 'rasne' glumice, kakva ona uistinu jest, svojom sugestivnom glumom nametnula i mogućnost drugačijeg sagledavanja autorova izričaja", istaknule su članice prosudbenog povjerenstva Asta Car, Margita Ledenko Rukavina, Zora Diel, Renata Pilko, Nada Čiča, Anja Deriš i Vedrana Vučinić iz Europlakata.

"Nisu li upravo pustoš i praznina u kojima se svako obilje karakterizira kao nešto 'suvišno', opasniji od samog vala kojeg stvara ta njena poplava? Na tome joj hvala", zaključuje žiri.

Filip Križan nas, ističe žiri, "glumeći lik Cigle, iskreno i naturalistički vodi kroz život obitelji s ruba Zagreba, ispunjenog bijedom i ratnim događanjima" te uvjerljivo i iskreno donosi lik koji je "trebao letjeti, ali je njegov red letenja izgubljen u beskonačnom neredu".

U ulozi Maka u predstavi "Stela, poplava", Križan se "našao u svom 'generacijskom filmu', osvojivši nas briljantno odigranom ulogom sina velike glumice Stele, uspješnog filmskog redatelja koji u majci vidi izvor svih svojih frustracija", ocijenio je žiri, zaključivši da Križan, bez obzira na veličinu i težinu uloge, "izvlači i daje najbolje od sebe".

Nakon dodjele nagrada izvedena je predstava "Gospođa Bovary" nastala po romanu Gustavea Flauberta, u dramatizaciji Ivane Sajko i režiji Saše Božića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predstava, gavella, kiklpo