Damir Gašparović

Gubitnici na ljevici : Kako je Davor Bernardić presudio samom sebi!

Piše: PolitikaPlus/Hina

Davor Bernardić u zadnje vrijeme je u potpunosti preuzeo manire svog prethodnika na čelu stranke – dok puno priča rejting mu sustavno pada, kada ušuti stvari se počnu za njega povoljnije razvijati. Rezultat njegove šutnje bio je i varljivi uspjeh na izborima za EU parlament o čemu smo već govorili.

Samo kratko podsjećanje –  ta upitna hrvatska, salonska ljevica dobila je na izborima 28% glasova, a desnica 44% glasova i sa svojih 18% glasova SDP se nema čemu radovati. No, vođen strategijom čekanja, Bernardić je za predsjedničkog kandidata SDP-a prihvatio Zorana Milanovića, čovjeka kojemu nikako ne može vjerovati.

Kada slušaš ljude kojim ne možeš vjerovati..

Davor Bernardić se zadnjih mjeseci osjećao uhvaćen u zamku kao koka koju hipnotiziraju dvije lisice. Sam sebe je uvjerio da ako Milanović bude neovisni kandidat na izborima da će neki drugi kandidat SDP-a doživjeti potpuni fijasko. Pa je prihvatio ovu nemoralnu ponudu uvjeren da će se konačno i zauvijek riještiti Milanovića i njegovih ljudi. Jer, ako nekim čudom Zoran pobjedi (a što se niti pod razno ne može dogoditi) on kao predsjednik više nije član SDP-a. A ako izgubi, Bernardić je uvjeren da će ga Zoran konačno sa stigmom višestrukog gubitnika konačno pustiti na miru. I ta procjena jest njegov ključni promašaj.

Jer sasvim je za očekivati da će Zoran Milanović ući u drugi krug. I u tom drugom krugu bit će poražen ili od Kolinde (ako se ona nekim slučajem uopće kandidira) ili od bilo kojeg drugog kandidata. Jer u drugom krugu svatko može pobjediti Milanovića. Ne samo cijela desnica, već i svi ostali pristojni ljudi glasat će protiv njega. Jer je otvorio kampanju prerano i u ovih 8 mjeseci sustavno će podsjećati glasače na sve svoje mane: da je malo ustaša, a malo partizan, da je malo nacionalan, a u stvari potpuno anacionalan, da je oko sebe u Vladi vukao kamarilu nesposobnih, da je država kojoj želi biti predsjednik u stvari „slučajna država“, da se u SDP upisao tek kada je bio siguran da se Tuđman više neće ustati iz groba, da ga od sjedenja u Saboru bole prepone...

I to je taj famozni Bernardićev kandidat za predsjednika Republike. I taj kandidat će sa svojih možda i 45% glasova u drugom krugu za SDP-ovce biti pobjednik – pogotovo u odnosu na njihov klimavi rejting ispod 20%. I kao takav „pobjednik“ iako u stvari gubitnik bit će savršen da smijeni trenutnog predsjednika. I da u Hrvatski Sabor ponovo pošalje Sinišu Hajdaša, Mihaela Zmajlovića, Gordana Marasa, Branka Grčića, Tihomira Jakovinu, Sinišu Vargu.. a možda mu se vrate i Mirando Mrsić i Milanka Opačić, Tomislav Saucha…

To će naravno biti veliki dobitak za SDP i još veći za hrvatske građane. Šalim se naravno jer znam da kada ste pročitali većinu ovih imena i sjetili se njihovih rezultata da vas je uhvatila teška muka. I nikako vam mrljavost Vlade Andreja Plenkovića i lutanje Brumhilde Grabar Kitarović  ne može biti opravdanje da i pomislite glasati za ovu pojavu. I jedino nam preostaje nadati se da u ovoj državi postoji čovjek koji je spreman kandidirati se i kojemu je vrijedno dati svoj glas. Pa pričekajmo još malo, imamo još nešto vremena, jer iako je kao i sreća varljiva nada umire posljednja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, davor bernardić, sdp, damir gašparović