Zagreb

BALET: U HNK-u Zagreb premijerno "Annonciation" i "La stravaganza" Angelina Preljocaja

Piše: PolitikaPlus

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu premijerno će u petak izvesti dvije koreografije istaknutog francuskog eksperimentalnog koreografa Angelina Preljocaja, "Annonciation" i "La stravaganza", a time će ujedno po prvi puta djelo tog svjetski poznatog umjetnika postati dijelom stalnog repertoara središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra.

Kako se ističe u najavi, u prvom dijelu, "Annonciation", autor se bavi temom Naviještenja, ključnim trenutkom utkanim u temelje kršćanstva, tražeći što ono osvješćuje u nama. U drugom dijelu koreografije, naslovljenim "La Stravaganza", Preljocaj se bavi temom imigracije gdje prošlost upada u budućnost, kao da je vrijeme petlja, vječnost.

Preljocajevo djelo "Annonciation", praizvedeno 1995., zamišljeno je kao lirski, čak i erotski susret Marije i ženskoga anđela. Plesači su Asuka Maruo/Ozana Mirković (Marija), te Iva Vitić Gameriro/Atina Tanović (Anđeo).

Preljocaj potpisuje i scenografiju, kostimografkinja je Natjalie Sanson, oblikovatelj izvornog svjetla Jacques Chatelet. Koristi se glazba Stephanea Roya (Crystal Music) i Antonia Vivaldija Magnificat.

Drugi dio, "La Stravaganzu", Preljocaj je zamislio instiktivno, 1997. godine, kao koreografiju za New York City Ballet, inspiriran New Yorkom kao mitskim mjestom novih početaka. Želio je prikazati priču o prošlosti koja se vraća poput bumeranga, ljude koji se podižu iz prašine i donose budućnost, stoji u najavi.

U komadu je Vivaldijeva glazba sukobljena s elektronskom. Scenografkinja je Maya Schweizer, kostimograf Herve Pierre, oblikovatelj izvornog svjetla Mark Stanley. Plešu: (1. skupina) Natalia Kosovac, Miruna Miciu, Asuka Maruo / Rieka Suzuku, Gabriela Mede i Guilherme Gameiro Alves, Balint Rauscher, Adam Harris / Matheo Bourreau, Tomaž Golub; (2. skupina) Atina Tanović, Lucija Radić, Ozana Mirković / Saya Ikegami, Valentina Štrok i Andrea Schifano, Takuya Sumitomo, Oleksandr Koriakovsky/ Drew Jackson, Kornel Palinko.

Francuski koreograf albanskih korijena Angelin Preljocaj (1957.) stilom se oslanja na klasični vokabular, pokazujući formalnu strogoću i strukturu, ali i prožetost naturalističkim gestama. Njegova koreografska djela uvrštena su u repertoare brojnih kazališta, a mnoga su realizirana kao narudžbe velikih opernih i baletnih kuća. Široko obrazovan umjetnik, Preljocaj sam aranžira glazbu za svoja umjetnička djela, snima filmove, filmske instalacije.

O njegovu umjetničkom liku i stvaralaštvu napisano je nekoliko knjiga i snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova. Njegove predstave izvodi njegovo baletno kazalište u francuskome Aix-en-Provenceu, ali istodobno radi i surađuje s mnogim baletnim kazalištima diljem svijeta. Tijekom svoje dugogodišnje karijere dobio je brojna priznanja i nagrade.

Predstave "Annonciation" i "La Stravaganza" prve su koreografije Angelina Preljocaja uvrštene u baletni repertoar zagrebačkog HNK-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HNK, BALET