Regija

BIH: Dodik se "zavjetovao" da neće dopustiti ulazak BiH u NATO

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srpski član kolektivnog predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u nedjelju kako se "zavjetovao" da neće prihvatiti ulazak te zemlje u NATO, stav koji dodatno komplicira formiranje vlasti na državnoj razini.

Većinski bošnjačke stranke su napredovanje prema Sjevernoatlantskome savezu postavile kao jedan od ciljeva za uspostavu ministarskog vijeća na razini države nakon izbora prije sedam mjeseci.

"Republika Srpska neće prihvatiti članstvo u NATO-u u skladu s rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. To je za mene zavjet", rekao je novinarima Dodik koji trenutno predsjeda tročlanim državnim vrhom.

Dodao je kako vlasti srpskog entiteta u neće prihvatiti Nacionalni godišnji program (ANP) što je uvjet da bi BiH aktivirala Akcijski plan za članstvo (MAP) s NATO-om.

"Bez jedinstvenog stava Narodne skupštine teško ćemo bilo što prihvatiti", istaknuo je.

Pojasnio je kako će srpski predstavnici nastaviti zagovarati identičan odnos s NATO-om kakav ima Srbija. "Mjerilo je ono što NATO ima u Srbiji i mi preko toga sigurno nećemo prijeći. Nećemo prihvatiti nikakav dokument koji se može tumačiti kao put za članstvo u NATO", rekao je Dodik.

NATO savez je prošle godine odobrio aktiviranje MAP-a uz uvjet da BiH dostavi ANP. Tome se protive srpski predstavnici, dok bošnjački na tome inzistiraju.

Približavanje NATO-u postala je tema prijepora između bošnjačke i srpske strane zbog čega sedam mjeseci nakon izbora još uvijek nije ustrojeno državno ministarsko vijeće.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad dodik, nato