Svijet

RASTU TENZIJE: Kina priziva patriotizam i ratove iz prošlosti uslijed trgovinskog rata s SAD-om

Piše: PolitikaPlus/Hina

Trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama samo će ojačati Kinu i nikada ju neće baciti na koljena, poručio je list kineske Komunističke partije u članku koji priziva duh patriotizma iz prošlih ratova, prenosi Reuters.

Peking još nije objavio kako će uzvratiti na najnoviji porast tenzija u trgovinskom ratu, u kojemu je Washington postavio tehnologiju kineskog giganta Huaweija na crnu listu zbog koje se pojavljuje strah od usporavanja rasta svjetskog gospodarstva i urušavanja financijskih tržišta.

Sjedinjene Države nisu iskrene oko nastavka pregovora s Kinom te su oštetile atmosferu pregovora s nedavnim potezima, poručio je Narodni list, službeno glasilo Komunističke partije.

Kina je objavila kako je udar trgovinskog rata na njihovo gospodarstvo "pod kontrolom", a najnovije brojke pokazale su da je rast prodaje i industrijske proizvodnje usporen.

"(Mi ćemo) u cjelini razmotriti utjecaj američkih tarifa, i brzo predstaviti protumjere koje su potrebne kako bi osigurali da gospodarstvo djeluje u razumnim okvirima", rekao je glasnogovornik Nacionalnog razvojnog i reformskog komiteta (NDRC), Meg Wei medijima u petak.

U komentaru u partijskim novinama, vladajući komunisti opisali su kinesku odlučnost da zaštiti svoje nacionalne interese i dignitet kao zemlju koja je "čvrsta kao stijena".

"Trgovinski rat ne može srušiti Kinu. To će nas samo ojačati", stoji u nastavku objave.

"Koje vrste oluja nismo vidjeli, koje prepreke Kina nije osjetila, sa svojom povijesti od pet tisuća godina? Pred uraganom stoji 1,4 milijarde Kineza sa samopouzdanjem i izdržljivošću", stoji u zaključku objave.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINA, SAD, TRGOVINSKI RAT