Regija

Dodik ne odustaje od odora vojske RS: Inzkovih ovlasti se ne boji, smjenu dužnosnika i nametanje zakona može "okačiti mačku o rep"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je u četvrtak kako ne dovodi u pitanje postojanje jedinstvenih oružanih snaga na državnoj razini, ali je ponovio da će inzistirati da njeni srpski pripadnici u posebnim prigodama nose odore i obilježja ratne vojske bosanskih Srba te je istodobno poručio predstavniku međunarodne zajednice za BiH Valentinu Inzku da ovlasti za smjenu dužnosnika i nametanje zakona može "okačiti mačku o rep".

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je on vrhovni zapovjednik vojske te kako ne može Ministarstvo obrane BiH određivati kakve će on odluke donositi.

"Što će meni suglasnost Ministarstva obrane? Ja sam njima nadležan, nisu oni meni. Ja sam taj koji je vrhovni zapovjednik, nisu oni", kazao je Dodik zanemarujući činjenicu da je tročlano Predsjedništvo BiH zapravo vrhovni zapovjednik oružanih snaga, a ne neki od njegovih članova pojedinačno.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić u srijedu je Dodika kazneno prijavio zbog "pozivanja na pubunu", a Tužiteljstvo BiH je odmah poduzelo predistražne radnje.

Komšić je Dodika kazneno prijavio upravo zbog njegova poziva Srbima u oružanim snagama BiH da koriste stare odore ukinute vojske, no Dodik i dalje tvrdi kako je to sasvim zakonito. Potužio se i kako nitko nije ništa poduzeo kada se pripadnici oružanih snaga BiH postrojavali u Gacku u istočnoj Hercegovini kada je tamo, kako je kazao, "podizan spomenik ustašama".

Pritom je aludirao na činjenicu da je u mjestu Fazlagića-kula kod Gacka 2018. podignut spomen-zdenac u znak sjećanja na Bošnjake iz tog kraja ubijene od 1991. do 1995. godine te u Drugom svjetskom ratu.

U interpretaciji dužnosnika iz medija iz Republike Srpske Fazlagića-kula je zapravo bila tek "ustaško uporište".

Dodik je sada najavio kako će upravo zbog toga idućeg 12. svibnja, kada će se obilježavati obljetnica osnutka VRS, naći "neke momke" koji će odjenuti stare odore i u njima paradirati ukoliko netko ipak onemogući da to učine pripadnici redovitih postrojbi oružanih snaga BiH.

Komentirajući mogućnost ponovnog aktiviranja ovlasti što ih ima visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, što podržavaju i najmanje četiri države-članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Dodik je samouvjereno izjavo kako od toga nema ništa.

"(Inzko) može okačiti mačku o rep svoje bonske ovlasti. Provociram ga da to uradi, da vidim koliko je jak", kazao je Dodik.

Inzko je u srijedu, gostujući u programu regionalne televizije N1, potvrdio kako doista postoji sve veće nezadovoljstvo u redovima međunarodne zajednice zbog Dodikova ponašanja te kako se doista ponovo razmatra mogućnost izravne intervencije u BiH kako bi se stanje u toj zemlji stabiliziralo. "Mislim da se Dodik igra vatrom", kazao je Inzko.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad dodik, vojska rs