Hrvatska

Nabujale rijeke: Usporio rast vodostaja - Pred nama je puno posla večeras

Piše: PolitikaPlus/Hina
19:12 Završio je sastanak Kriznog stožera u Karlovcu, a o stanju je za N1 izvijestio gradonačelnik Karlovca, Damir Mandić.

"Rast vodostaja je usporio i na Korani, Mrežnici i Kupi. Najteže je na području Korane i Mrežnice. Pred nama je i večer i noć gdje će preko 250 ljudi sa svom silom strojeva biti na terenu", rekao je Mandić, dodavši da će se tijekom večeri, bude li za to potrebe, angažirati i hrvatske vojnike, koji su u pripravnosti. "Pred nama je puno posla večeras i noćas", rekao je.

"Očekujemo da bi ujutro vodostaj trebao početi opadati", rekao je.

17:35 Rijeke Korana i Mrežnica, koje su se u ponedjeljak izlile iz korita i u utorak nastavile rasti, u Karlovcu nisu poplavile kuće, no zbog rekordno visokog vodostaja Mrežnice, poplavljeno je 20-ak kuća na području Duge Rese, a ta je područja popodne obišao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

16:31 Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić posjetio je u utorak popodne Karlovac u kojemu zbog vodostaja rijeka poraslog zbog obilne kiše vlada izvanredno stanje.

"Očekujemo da će se tijekom noći siutacija stabilizirati", rekao je ministar Ćorić.

16:08 Vodostaji Korane i Kupe i dalje raste. Korana je u 16 sati dosegla 784 centimetara, a Kupa 769 centimetara.

15:40 - S obzirom na aktualnu situaciju u Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu, Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti spremna je pomoći lokalnom stanovništvu u obrani od poplava.Temeljem članka 13., a u vezi sa člankom 64. Zakona o obrani i zamolbe Karlovačke županije, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević donio je Odluku o pružanju pomoći Hrvatske vojske Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić za Hinu je rekao da su vodostaji rijeka Korane i Kupe iznad ranije procijenjenih vrijednosti. 

"Najgora je situacija na području Mostanja, Logorišta, Male Švarče i Turnja", kazao je Mandić dodavši da boks barijere postavljene na tom području daju svoje rezultate te da se voda koja se izlila crpi pumpama i vraća u korito. 

Rijeka Korana, koja je dosegla razinu iznad procijenjenih vrijednosti te je u 12 sati iznosila 766 cm, ušla je u dvorište 10-ak obiteljskih kuća.

"Zadatak nam je zaštititi svaku obiteljsku kuću da voda ne uđe unutra", kazao je gradonačelnik dodavši da je trenutno na terenu preko 100 pripadnika JVP-a i DVD-a i gradskih tvrtki, a jednako toliko pripadnika kooperantskih tvrtki Hrvatskih voda.

Raste vodostaj i rijeke Kupe, prema zadnjim mjerenjima bila je na razini 756 centimetara, a zbog njenog izlijevanja zatvoreno je nekoliko cesta.

"Što se tiče nas u gradu, vodostaje Kupe i Korane do 800 cm mi možemo relativno obraniti, sve ostalo je nešto drugo. Ako ne bude bilo velikih probijanja predviđenih vodostaja, mislim da ćemo uspjeti obraniti sva područja", kazao je karlovački gradonačelnik.

U jučerašnjim prognozama Hrvatske vode procijenile su da će vrhunac vodenoga vala biti danas prijepodne, no Mandić kaže se u ovom trenutku ne može utvrditi kada će biti vrhunac vodnog vala te da su sljedeća 24 sata ključna.

Mrežnica poplavila pet kuća u Dugoj Resi

Načelnik Stožera civilne zaštite u Dugoj Resi Boris Škrtić kazao je Hini da se rijeka Mrežnica izlila iz korita na mnogim mjestima na području Varoša, Mrzlog Polja i Svetog Petra te da je ušla u pet obiteljskih kuća. Na mjernoj postaji Juzbašići Mrežnica je u 13 sati dosegnula 341 cm. 

"Poplavljeni su podrumi kuća i prizmeni dijelovi, ali nije bilo potrebe za evakuacijom stanara", kazao je Škrtić i dodao da kuće od poplave brane vatrogasne snage.

Na terenu je oko petnaest vatrogasaca, pripremljeni su nasipi, a voda će se iz kuća uklanjati vodenom pumpom ako za to bude potrebe, ozbirom da se za sada radi samo o plitkoj vodi koja se sada ne može ispumpati. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VODOSTAJ, KORANA, KUPA, KARLOVAC