Scena

U SVIJETU RASTE KONZUMACIJA ALKOHOLA: Znate li gdje se pije najviše, a gdje najmanje?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Svijet je tijekom 2017. popio 10 posto više alkohola nego 1990. godine, ponajviše zbog širenja te loše navike u Kini i Indiji, objavili su znanstvenici prošli tjedan. 

Po postojećim trendovima, globalna konzumacija alkohola porast će još 17 posto u idućem desetljeću, objavljeno je u časopisu Lancet. 

"Svijet nije na putu da ispuni globalni cilj i smanji štetnu upotrebu alkohola", objavili su autori i pozvali na agresivnije protumjere poput viših poreza i zabrane oglašavanja. 

Cilj svjetske zdravstvene organizacije je smanjiti štetnu upotrebu alkohola za 10 posto do 2025.

Alkohol se povezuje s dvjestotinjak bolesti i odgovoran je za tri milijuna smrtnih slučajeva godišnje, od čega su 75 posto muškarci. 

Globalno, oko 237 milijuna muškaraca i 46 milijuna žena pati od poremećaja poveznih s alkoholom. Najveća je stopa u Europi i Sjevernoj Americi, za oba spola. 

"Prije 1990. većina alkohola konzumirala se u zemljama visokih prihoda, najviše u Europi", rekao je glavni autor studije Jakob Manthey s Instituta za kliničku psihologiju i psihoterapiju u Dresdenu. 

"No obrazac se značajno promijenio. U istočnoj Europi bilježe se velika smanjenja, ali zato konzumacija znantno raste u zemljama srednjih prihoda poput Indije, Kine i Vijetnama", rekao je. 

Alkohol se i dalje najviše pije u Europi i Sjevernoj Americi. U Francuskoj, na primjer, muškarci godišnje popiju 19 litara čistog alkohola, a žene nešto manje od šest. Kombinirano je to oko 12,5 litara. 

U Sjedinjenim Državama brojke su nešto niže, 15 litara za muškarce i 4,5 za žene. Kombnirano je to 9,75 litara čistog alkohola. 

U Kini muškarci piju 11 litara alkohola godišnje, a žene tri. Prosjek je to od sedam litara.

To je manje nego u SAD-u, ali je problem što za Kineze predstavlja porast od 70 posto u odnosu na 1990. 

Do 2030. te će dvije zemlje zamijeniti mjesta. Kinezi će tada u prosjeku piti 10 litara, a Amerikanci će 'smanjiti' na 9,5 litara.  

Indijci još uvijek ne piju previše, u prosjeku šest litara alkohola po glavi, ali to je dvostruko više nego 1990., a stručnjaci im predviđaju porast za 50 posto u idućem desetljeću. 

Po regijama, najmanja je konzumacija u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, tipično manje od litre po odrasloj osobi na godinu. 

Najveća je u srednjoj i istočnoj Europi, gdje je nekoliko zemalja s više od 12 litara u prosjeku. 

Neslavno prvo mjesto drži Moldavija s 15 konzumiranih litara čistog alkohola, a slijede Rusi, Francuzi i Portugalci. 

Najveći udio globalne konzumacije alkohola otpada na žestoka pića, 45 posto, na pivo 15 posto, a 12 na vino. 

Više od četvrtine smrti povezanih s alkoholom su nesreće i nasilni događaji, a po petina se odnosi jednako na probleme probavnog sustava i krvožilnog sustava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

alkohol, studija