Hrvatska

PRMIJER: Plenković na summitu EU-a otvorio pitanje potpore demografskoj obnovi u nekim članicama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković otvorio je u četvrtak na summitu 27 čelnika EU-a u Sibiuu pitanje potpore s europske razine zemljama koje imaju negativni prirodni priraštaj, među kojima je i Hrvatska.

"Postoji sedam, osam zemalja članica koje imaju negativan prirodni priraštaj i među kojima je i Hrvatska. U strateškoj agendi za predstojeće razdoblje, o čijem se nacrtu razgovaralo na summitu, ima jedan dio koji se odnosi na zapošljavanje, socijalna prava i socijalne mjere. Mi smo u tom kontekstu sugerirali da se u daljnjoj elaboraciji vodi računa o mogućim potporama s razine EU-a procesu demografske revitalizacije kao komplementarnim mjerama koje se poduzimaju na nacionalnoj razini", rekao je Plenković novinarima nakon summita.

Premijer dodaje da je njegova intervencija naišla na dobar odjek. "Kada predstavite brojke i izložite o čemu se radi onda svi shvate kakva je situacija. Mislim da ćemo polako stvarati jedan krug zemalja koji je na tom tragu i zbog toga je dobro da smo imali vremena da u nešto neformalnijem ozračju to dobro elaboriramo", kaže Plenković. Sve nove članice EU-a srednje i istočne Europe imaju negativan prirodni priraštaj, dok njih četiri imaju stagnaciju, podjednak broj rođenih i umrlih. Hrvatska godišnje samo na razlici broja rođenih i umrlih gubi jedan grad veličine Makarske.
Čelnici 27 zemalja članica završili su u četvrtak neformalni summit u Sibiuu na kojem su prihvatili deklaraciju  u kojoj ističu da će održati jedinstvo bloka, njegove principe demokracije i vladavine prava i načelo pravičnosti, te da će štititi svoje građane.

U deklaraciji su iznijeli deset zavjeta: da će braniti jednu i cjelovitu Europe, pokazati jedinstvo i solidarnost u dobru i u zlu, uvijek nastojati doći do zajedničkih rješenja, čuvati europski način života, demokraciju i vladavinu prava, nastojati postići rezultate u područjima koja su važna za građane, držati se načela pravednosti bilo da je riječ o tržištu rada, blagostanju, gospodarstvu ili digitalnoj transformaciji, osigurati potrebne alate i sredstva za ispunjenje ambicija i ciljeva, osigurati budućnost za nove naraštaje Europljana, investirati u mlade, štititi građane koristeći svoju "meku i tvrdu moć" u suradnji s međunarodnim partnerima te da će Europa biti odgovoran globalni lider u razvijanju međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, u čuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, eu, demografija