Svijet

SANKCIJE: Sjedinjene Države žele u potpunosti zaustaviti iranski izvoz nafte

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjedinjene Države zatražile su potpunu obustavu prodaje iranske nafte velikim uvoznicima poput Kine i Indije, koje su dosad bile izuzete od sankcija, a cijene sirove nafte porasle su najviše u odnosu na zadnjih šest mjeseci zbog straha od nestašica.

Državni tajnik Mike Pompeo rekao je u ponedjeljak kako je cilj zaustaviti iranski izvoz u cijelosti kako bi se pritisnulo Teheran da ograniči svoj nuklearni program, testiranje projektila te uplitanje u sukobe u Siriji i Jemenu.

Trumpova administracija naglasila je kako surađuje s vodećim izvoznicima nafte Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi osigurala da je tržište nafte "dovoljno opskrbljeno", no tržište strahuje od nestašica, a raste i skepticizam oko toga hoće li Rijad dovoljno brzo povećati proizvodnju i izvoz.

Sjedinjene Države ponovo su nametnule sankcije na izvoz iranske nafte u studenom, nakon što se u svibnju Donald Trump jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i šest svjetskih sila. Trump je nakon obnove sankcija, dopustio iznimke za osam glavnih uvoznika tijekom perioda od šest mjeseci, koji završava u svibnju.

"Idemo do nule", rekao je Pompeo, objasnivši kako Sjedinjene Države nemaju namjeru uvoditi dodatno razdoblje izuzeća od sankcija nakon 1. svibnja. Pompeo je kazao kako je cilj uskratiti Iranu 50 milijardi dolara godišnje zarade na prodaji nafte.

Međunarodna cijena barela nafte u ponedjeljak je porasla na više od 74 dolara, što je najviša cijena od studenog, zbog nesigurnosti povezane s povećanim izvozom iz Saudijske Arabije i zemalja OPEC-a, dok su cijene u SAD-u porasle iznad 65 dolara po barelu po prvi puta nakon studenog.

Pompeo je rekao kako je uvjeren da će Rijad osigurati dovoljnu opskrbu tržišta nafte.

Saudijski ministar energetike Khalid Al-Falih rekao je u ponedjeljak kako će se OPEC uskladiti s drugim proizvođačima nafte kako bi osigurao ravnotežu na tržištu. Rekao je kako OPEC "prati razvoj događaja na tržištu nafte" nakon američke izjave, bez fokusiranja na povećanje proizvodnje. Sljedeći sastanak OPEC-a zakazan je za lipanj.

Iranska Revolucionarna garda zaprijetila je zbog američkih sankcija blokadom strateški važnog Hormuškog tjesnaca.

"Prema međunarodnom pravu, Hormuški tjesnac je morski prolaz te ćemo ga zatvoriti ukoliko će nam biti onemogućeno njegovo korištenje", rekao je general Alireza Tangsiri u ponedjeljak, zapovjednik mornarice Revolucionarne garde, prenijela je iranska agencija Fars.

"U slučaju bilo kakve prijetnje, nećemo nimalo dvojiti kako bi zaštitili iranske vode", dodao je Tangsiri.

Agencija Tasnim citirala je neimenovani izvor koji smatra kako će se iranski izvoz nafte nastaviti bez obzira na američke odluke te kako o obustavi izvoza nafte mogu odlučivati samo iranske vlasti.

"Pratili smo i analizirali sve moguće scenarije i uvjete oko iranskog izvoza nafte te su poduzete potrebne mjere. Iran ne čeka američku odluku ili njezin izostanak glede izvoza nafte", citirala je neimenovani izvor agencija Tasnim.

Iako se očekuje da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju, analitičari strahuju kako bi američki potez, zajedno sa sankcijama na venezuelansku naftnu industriju, mogao rezultirati nedovoljnim zalihama nafte u svijetu.

"Zajedno s opadanjem zaliha sirovine, nastavkom gubitaka venezuelanskom proizvodnjom, kao i mogućim nestabilnostima u Libiji, obustava uvoza iranske nafte predstavljat će izazov za stabilnost globalnih cijena nafte", ocjenjuju analitičari.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iran, nafta, sad, sankcije