Damir Gašparović

MI I ONI: Jednog lijepog dana kada MI postanemo gospodari svoje vlastite ali i njihove sudbine!

Piše: Damir Gašparović

Zadnjih tjedana građani Lijepe naše i više nego inače osjećaju se izigrani, prevareni, namagarčeni od svoje i svojih vlasti. Sve izraženije Hrvatska se dijeli na NAS i NJIH, nas koji moramo odgovarati i plaćati sve svoje propuste i grijehe, čak i kad ih nismo počinili i NJIH koji mogu kako hoće i još nam se pri tom objesno smiju u lice.

 

ONI

Možemo birati od koga ćemo početi: Možda od ministra poljoprivrede čije je snimka već pala u zaborav. Možda zato jer je SOA u roku odmah zaključila da snimka nije vjerodostjna jer ministar nosi malo manje ili malo više špicaste cipele. Je li tu u pitanju visoka stručnost navedenih, ili se trebamo podsjetiti da se u Hrvatskoj godišnje legalno prisluškuje četrdeset tisuća njenih stanovnika. I posredno dva milijuna građana?

Možda da se sjetimo naše „Suzane“ Gabrijele Žalac?  Ako preskočimo činjenicu da po svemu sudeći iz Europskih fondova dolazi manje novca nego što je Hrvatska u njih uplatila, ne možemo preskočiti činjenicu da dotična ministrica dvije i pol godine nije produžila svoju vozačku dozvolu! Kakva je to poruka vlastitim građannima, osim – ja mogu kako hoću, što hoću i do kada hoću!

Tu je i naš ponos i alternativa postojećoj vlasti, naša Mrak-ministrica i zamalo Mrak-gradonačelnica. Ako i njoj preskočimo činjenicu da je obnova kuća u Županjskoj Posavini po kvadratu bila skuplja nego izgradnja stana u Gradu Zagreu, ne možemo preskočiti da je zaboravila prijaviti neke „sitnice“. Na primjer da je sama sebe imenovala u Povjerenstsvo Ministarstva koje je vodila i isplatila si 38 950 kuna, na što nije imala pravo.  Ili da je honorarno radila za HGK i naplatila 52 256 kuna, što isto tako nije smjela. Ali kad vam uz ministarsku plaću od preko 20 tisuća kuna kaplju još ovako sitni novčići tko bi to primjetio. Ili iih vratio. Ili zbog tog odgovarao...

Ne treba nikako zaboraviti našeg vrlog kupca borbenih  aviona. Nevjerojatna je činjenica da o poslu s Izraelom pojma nije imao niti nadležni saborski odbor, da nikada nisu upoznati o iznosu off set programa u slučaju kupnje zrakoplova kao niti činjenicu da su već bili dogovarani vaučeri oko korištenja off seta za kupnju aviona. Treba znati da vrijednost navedenog off seta prema iskustvima iz drugih zemalja nikako nije trebala biti ispod 750 milijuna dolara, možda čak i više.  Eto tako se vodi hrvatska država i tako se hrvatski građani vuku za nos. A slično bi mogli napisati barem o polovici hrvatskih ministara kroz ovih 28 godina.

MI
Mi smo oni drugi. Oni kojima se oni smiju u lice i krčme naš novac kao najpijaniji milijunaši na svijetu. I na nama istjeruju pravnu državu. Stoga je moguće da baki Zorki (74 godine) iz Vodnjana naplate kaznu zbog neistaknute cijene na luku i salati u iznosu od 18 500 kuna! Da baki Bosiljki naplate zbog proizvodnje rakije sveukupno više od dvije tisuće kuna (a slične kazne je Carina RH već naplaćala po slavonskim selima) i da Grad Rijeka na primjer ima namjeru ovlastiti komunalne redare da nas „legitimiraju“. Možda će nas još malo komunalni redari hapsiti po njihovom nalogu.

I molim vas,  budite jako oprezni kada krenete u šetnju po hrvatskim šumama. Pazite da slučajno ne uberete pogrešni  cvijet, nemojte slučajno brati šparoge ili gljive (ako i nisu lude), ako prije niste izvadili dozvolu od Hrvatskih šuma. Da, to se primjenjuje na vas, ako ste jedan obični, vrijedni i pošteni hrvatski građanin.

Na kraju, nadam se da će jednog dana svima NAMA dojaditi ONI i da nećemo samo tako mirno gledati kako krčme naše milijarde, kako ne moraju imati dozvole, kako mogu paralelno radeći za državu pogodovati svojim privatnim tvrtkama,  tvrtkama svojih prijatelja. I da pomisle u buduće da za takve marifetluke postoji i kaznena odgovornost. Jednog lijepog dana kada MI postanemo gospodari svoje vlastite ali i njihove sudbine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir gašparović, vlada rh, politika