Zagreb

PREMIJERA: Balet "Opasne veze" 24. ožujka u zagrebačkom HNK

Piše: PolitikaPlus/Hina

Praizvedba baleta "Opasne veze", temeljene na glasovitu epistolarnome romanu Pierrea Choderlosa de Laclosa iz 18. stoljeća, bit će izvedena 24. ožujka u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, izvijestili su u četvrtak iz toga kazališta.

Legendarno remek-djelo francuske književnosti, poznato po dobro smišljenoj provokaciji, ističe se u najavi predstave, nesumnjivo će u baletnoj izvedbi oduševiti publiku, dočaravajući veličanstvenost aristokratskih igara zavođenja.

Koreografiju, režiju, oblikovanje svjetla, dramaturgiju (uz Annegret Gertz) te kostimografiju (uz Domenica Franchija koji je ujedno i scenograf) potpisuje Giorgio Madia, zagrebačkoj publici poznat baletu "Petar Pan" hrvatskoga skladatelja i libretista Brune Bjelinskoga.

Madia, diljem Europe poznat po cjelovečernjim baletima naglašene napetosti, uzbuđenja te aluzija nastalima po književnim predlošcima, u ovom će djelu istražiti okrutne ljubavne intrige vikonta de Valmonta i Markize de Merteuil, dvoje francuskih aristokrata opčinjenih borbom volje, ljubavnih želja i seksualnih osvajanja, ističu iz HNK.

"Taj nekonvencionalni balet utemeljio sam na skandaloznom romanu Pierrea Choderlosa de Laclosa, knjige koja je bila spaljena i kroz stoljeća zabranjivana, a kojoj je glava tema, ne ljubav, nego manipulacija i senzualnost. U vrlo uzbudljivoj, ali i vrlo zahtjevnoj seriji virtuoznih remek-djela Josepha Haydna, postavio sam komadić 18. stoljeća u kojemu perike i krinoline skrivaju fasadu dekadentne predrevolucionarne aristokracije", kaže Madia u povodu zagrebačke premijere.

Velik mu je izazov dodaje, prenositi priču bez upotrebe riječi, a kada je riječ o odabiru glazbe, potraga za potraga za pravim skladateljem, odabir i uređivanje glazbenog materijala, mjesecima su mu, kaže, okupirali misli te je naposlijetku odlučio ostati u razdoblju romana odabirom simfonija, kvarteta i uvertira njegova suvremenika Jospeha Haydna.

"Zamršene pripovijedne i paralelne radnje od plesača zahtijevaju pun angažman i glumačku vještinu koji predstavu čine iznimno uzbudljivom i već sad sam ponosan na njih", istaknuo je Madia u povodu zagrebačke premijere u kojoj se u ulozi Markize de Merteuil izmjenjuju Natalia Kosovac, Edina Pličanić, Lucija Radić, a ulogu Vikonta de Valmonta u alternaciji tumače Tomislav Petranović i Guilherme Gameiro Alves.

U ostalim ulogama nastupaju Takuya Sumitomo / Kornel Palinko (vikontov majordom Azolan), Iva Vitić Gameiro / Miruna Miciu (gospođa de Tourvel), Asuka Maruo / Saya Ikegami / Dora Kovač (Cécile de Volanges) i ostali solisti i članovi ansambla Baleta HNK u Zagrebu.

Dirigent baleta "Opasne veze" je Dian Tchobanov koji je ravnao mnogim opernim, baletnim i koncertnim izvedbama diljem svijeta, a od 2017. je stalni dirigent Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Baletni majstori su Mihaela Devald, Milka Hribar Bartolović i Pavla Pećušak.

Ovo poznato djelo francuskog libertinskog stila, dosad je doživjelo mnoge kazališne verzije te televizijske i filmske ekranizacije, od kojih je među najpoznatijima ona Stephena Frearsa iz 1988. s Glen Close, Johnom Malkvichem, Michelle Pfeiffer i Umom Thurman u glavnim ulogama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HNK, PREMIJERA, BALET