Hrvatska

BERNARDIĆ: Legitimiranje novinarke je politički pritisak vladajućih na slobodu medija

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Ogulinu je u srijedu ocijenio da je slučaj novinarke Đurđice Klancir - kojoj su u redakciju došla dva policajca i legitimirala je - politički pritisak vladajućih na slobodu medija.

Govoreći o najnovijem slučaju novinarke Đurđice Klancir kojoj su uniformirani policajci došli u redakciju Net.hr-a utvrditi identitet i privatnu adresu Bernardić je ocijenio da je tu riječ o političkom pritisku vladajućih na slobodu medija.

"Očito je da HDZ i vladajući guše slobodu medija u Hrvatskoj - šalju novinare na sud, šalju policiju i zastrašuju, a nerijetko se HDZ-ovci i fizički obračunavaju s novinarima", rekao je Bernardić i upitao što slijedi - tajna policija koja će kontrolirati građane - te dodao kako policija ionako prati i snima privatne profile svih građana u Hrvatskoj "To je nedopustivo i sramotno", rekao je Bernardić.

Novinarka portala Net.hr Đurđica Klancir jučer je na facebooku objavila kako su joj u redakciju došla dva policajca i legitimirala je, objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv nje.

Iz Hrvatskog novinarskog društva ocijenili su kako se radi o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara, te da taj potez duboko uznemiruje i šokira.

HND navodi da su dvojica uniformiranih policajaca došla u redakciju portala Net.hr na zahtjev istaknutog HDZ-ovca, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, točnije, njegova odvjetnika.

"Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinom radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje", stoji u priopćenju HND-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BERNADIĆ, NOVINARI, VLADA RH