Hrvatska

PODRŠKA DODIKA: Podržat ćemo zahtjeve Hrvata za izmjenom Izbornog zakona u BIH kako bi se onemogućilo preglasavanje ovoga naroda

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u nedjelju nakon susreta sa čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da će srpski predstavnici poduprijeti zahtjeve Hrvata za izmjenom Izbornog zakona u toj zemlji kako bi se onemogućilo preglasavanje ovoga naroda.

"Jedna od tema je i reforma Izbornog zakonodavstva. SNSD podržava načelo da jedan narod ne može birati drugom narodu predstavnike. Prijedlog HDZ-a je apsolutno fer", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon susreta izaslanstava HDZ-a BiH i SNSD-a u Mostaru.

Pritom je pojasnio kako je najveći problem Bosne i Hercegovine preglasavanje. "Pokušaj stalnog zauzimanja pozicije koja pripada drugima je temeljni problem", naglasio je Dodik.

Na posljednjim izborima za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran je Željko Komšić, što hrvatske stranke osporavaju jer smatraju da je izabran dominantno glasovima Bošnjaka, te traže izmjene Izbornog zakona BiH.

Dodik i Čović zajednički su pozvali predstavnike bošnjačkih stranaka na uspostavu državne vlasti nakon posljednjih izbora.

Pri tome je Čović rekao kako će s Dodikom raditi na zbližavanju hrvatskog i srpskog naroda, te uspostavljati jednaku suradnju s bošnjačkim narodom.

Dodik je ocijenio kako se s uspostavom vlasti kasni zbog podjela unutar bošnjačkih političkih stranaka.

"Nedopustivo je da se ovako kasni. Trebamo imati u vidu da je hrvatska i srpska reprezentacija već odavno jasna. Čekamo da se u okviru bošnjačke strukture konsolidira ta politička volja i da se konačno nađemo u parlamentu i radimo poslove koji su propisani zakonom i ustavom", kazao je Dodik.

Čović je za sljedeći tjedan najavio razgovore s predstavnicima vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića kako bi što prije otpočeli proces uspostave vlasti te se izabrao novi saziv Vijeća ministara BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DRAGAN ČOVIĆ, MILORAD DODIK