Regija

Izetbegović: Zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva RS bit će poslan za šest mjeseci

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je u četvrtak kako zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva Republike Srpske neće biti poslan Ustavnom sudu u idućih šest mjeseci, jer je to rok kojega su u stranci odredili kako bi vlastima tog entiteta dali priliku dokazati žele li popraviti položaj nesrpskog stanovništva koje tamo živi i kane li prestati s njihovom diskriminacijom. 

"Pustit ćemo šest mjeseci da prođe, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje i tko će i kada predati priziv za promjenu imena Republike Srpske", kazao je Izetbegović u intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BHT 1, čiji su izvatci objavljeni na mrežnim stranicama te kuće.

Najava o pokretanju postupka pred Ustavnom sudom, kojim bi se utvrdila ustavnost naziva RS, dodatno je zaoštrila političke odnose u BiH, a predstavnici međunarodne zajednice u toj zemlji su je osudili kao nepotrebno izazivanje novih napetosti.

Izetbegović je, komentirajući te osude, kazao kako je ova inicijativa imala za cilj potaknuti one snage koje imaju mogućnost zaustaviti diskriminiranje Hrvata i Bošnjaka kakvo postoji u RS-u. Ne bude li takvih pomaka priziv će biti poslan Ustavnom sudu, a SDA je, kako je kazao, spremna cijeli slučaj voditi sve do Europskog suda za ljudska prava s ciljem da se sadašnji naziv RS izmijeni tako da u njemu bude jasno kako su sva tri konstitutivna naroda u tom entitetu ravnopravna, što je i ustavna norma.

Izetbegovićevo je stajalište kako međunarodna zajednica na nedopustivo pasivan način promatra provokacije i secesionističke istupe koji dolaze iz RS, uključujući tu izjave sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Podsjetio je kako Dodik bez ikakvih posljedica vrijeđa visokog predstavnika međunarodne zajednice, američke veleposlanike, dodjeljuje odličja osuđenim ratnim zločincima, a uz sve to promiče ideju o otcjepljenju RS od BiH.

"To su nezamislive stvari na koje se svi polako naviknu", upozorio je lider najveće bošnjačke stranke dodajući kako je stoga došlo vrijeme da se povuče crta i kaže kako tako dalje više ne može.

Kazao je kako je minimum očekivanja u SDA da se srpska strana drži ustava BiH i zakona te da poštuje ranije donesene odluke, što uključuje i onu o tome da je članstvo BiH u NATO-u strateški vanjskopolitički cilj države.

Bude li tako, kazao je Izetbegović, nema nikakvih zapreka da se novo Vijeće ministara BiH ne uspostavi u roku od dva tjedna, a cjelokupan proces uspostave vlasti na svim razinama okonča do kraja ožujka.

Uspostava novog Vijeća ministara BiH je trenutačno blokirana jer je Dodikov kandidat za predsjedatelja Zoran Tegeltija najavio kako neće sudjelovati u donošenju odluka čiji je cilj približavanje BiH članstvu u NATO-u.

"Dakle, do njih (srpske strane) je. Zaustavit će se europski put BiH ako nemamo novih vlada. Ne može se sa starim vladama u tehničkim mandatima kretati na europskom putu, a ovih dana se predaju odgovori na upitnik Europske komisije", kazao je Izetbegović.

Potvrdio je i kako ima ambicije nastaviti voditi najveću bošnjačku stranku jer će se ponovo kandidirati za predsjednika SDA na stranačkom kongresu, najavljenom za svibanj. Kazao je da planira provesti promjene kako bi se našao način da u SDA uđe i što veći broj Srba i Hrvata.

"Morat ćemo kroz neke kvote otvoriti prostor za mlade ljude i za nebošnjake. Ta stranka mora ličiti na ovu zemlju", poručio je Izetbegović

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, bakir izetbegović, RS