Svijet

Osipanje administracije: Trump najavio odlazak još jednog ministra u američkoj vladi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je najavio odlazak još jednog visokog dužnosnika iz vlade, ministra unutarnjih poslova Ryana Zinkea. 

"Ministar unutarnjih poslova Ryan Zinke napustit će američku administraciju krajem godine, nakon što je u njoj proveo gotovo dvije godine", objavio je Trump na Twitteru, dodavši da je Zinke "napravio puno za svojega mandata". 

Napisao je i da će ime novoga ministra biti poznato idući tjedan. 

Zinke, ministar iz Montane, pod povećalo javnosti došao je zbog rastrošnosti: kad je išao na jahanje s potpredsjednikom Mikeom Penceom uzeo je helikopter koji financira vlada. Bilo je to jedno od triju takvih putovanja tijekom 2017. godine, koja su ukupno stajala 53.000 dolara javnog novca. Renovirao je troja vrata u svojem uredu, što je porezne obveznike stajalo 75.000 dolara. 

U manje od deset dana američki predsjednik imenovao je novog ministra pravosuđa, zamjenu za Nikky Haley na dužnosti veleposlanice u UN-u i vršitelja dužnosti predstojnika svog ureda.

Na mjesto Haley dolazi Heather Nauert, bivša novinarka mreže Fox News, a William Barr nekadašnji suradnik Georgea H. W. Busha imenovan je ministrom pravosuđa umjesto Jeffa Sessionsa koji je podnio ostavku na Trumpov zahtjev. Američki mu je predsjednik zamjerio što se isključio iz istrage o ruskom upletanju u predsjedničke izbore 2016.  Za privremenog predstojnika Trumpova imenovan je Mick Mulvaney. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministar, sad, donald trump