Zagreb

Mikulić: Rebalans proračuna Grada Zagreba je nerealan

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u petak je nerealnim ocijenio rebalans proračuna Grada Zagreba, kojim se on povećava za 335 milijuna kuna i s proračunskim korisnicima iznosi oko devet milijardi osamsto milijuna kuna, a što će biti najvažnija točka dnevnog reda predstojeće sjednice zagrebačke Skupštinske, 30. listopada.   

Mikulić je na konferenciji za novinare rekao kako nije isključeno da će do kraja godine možda biti još jedan rebalans, jer ovaj je rebalans, kako je kazao, "neko prolazno vrijeme, odnosno snimak jednog postojećeg stanja gdje vidimo ulaze i izlaze u proračun do određenog datuma i onda na temelju toga dajemo neki prijedlog".

Što se tiče smanjenja, a koji se odnose na važne projekte u Gradu, podsjetio je da je HDZ prošle godine inzistirao na Sljemenskoj žičari, Dječjem vrtiću Brezovica, rekonstrukciji i izgradnji Doma zdravlja Špansko te je poručio da od toga neće odustati.

Napomenuo je kako se s nekim projektima zapelo zbog imovinsko-pravnih odnosa i drugih poteškoća pa su predviđena sredstva smanjena na rebalansu jer nije logično da se na nekoj poziciji rezerviraju sredstva, ako nije realno da se potroše do kraja godine.

"Rebalans je takav kakav je, moram reći iskreno da je vrlo nerealan te će se pravi razgovori voditi po pitanju proračuna za iduću godinu. I moram naglasiti da proračuna za 2019. godinu neće biti ukoliko svi naši projekti i obećanja građanima Zagreba ne budu izvršeni i za to ne budu osigurana sredstva u idućoj godini. Tu moram biti jasan jer to dugujemo našim sugrađanima", rekao je Mikulić.

Podsjetio je da je neke najveće projekte, kao što su Rotor na Remetincu, Dječja bolnica u Blatu, inicirao HDZ te da se na tim projektima počelo raditi zahvaljujući pomoći Vlade RH.

Mikulić je rekao da je proračun Grada Zagreba, bez vlastitih i namjenskih prihoda i primitaka te rashoda i izdataka proračunskih korisnika, za 2018. utvrđen u iznosu od sedam milijardi i 670 milijuna kuna, odnosno da s vlastitim i namjenskim prihodima i primicima te rashodima i izdacima proračunskih korisnika iznosi gotovo devet i pol milijardi.

Prema prijedlogu rebalansa, gradski proračun se povećava za 335 milijuna kuna, tako da će uz izmjene i dopune, bez vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika, iznositi oko osam milijardi kuna, odnosno s proračunskim korisnicima, devet milijardi i skoro osamsto milijuna kuna (9.773.310.000,00 kuna), kazao je.

 "Ovo je vrlo zanimljivo jer zapravo već mjesecima slušamo kako se proračun slabije puni, a po izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci vidimo da to baš i nije istina", rekao je Mikulić.

Naveo je kako je izvršenje proračuna u prvoj polovici godine nešto manje od 50 posto, te rekao kako je s obzirom da smo u listopadu i da se obično pred kraj godine proračun slabije puni, zatražio podatke o izvršenju proračuna za prvih devet mjeseci, ali ih još nije dobio.

Istaknuo je da se rebalansom sa 335 milijuna kuna ide iznad predviđenog proračuna te da Grad do kraja godine očekuje prihode iz državnog proračuna s osnove povrata uplaćenih sredstava za decentralizirane funkcije u iznosu od gotovo 270 milijuna kuna. Sredstva se planiraju uprihoditi i od prodaje imovine, "famozna prodaja APIS-a",  iako se zna da do kraja godine taj posao ne može privesti kraju, kazao je Mikulić.

Također, očekuje se 16 milijuna kuna od komunalnih doprinosa, dodao je, te se založio da se komunalni doprinosi ukinu.

"Moram priznati da mi nije jasno zašto upravo te komunalne doprinose očekujemo kao prihode. Zar ne bi bilo logično da ih ukinemo. Držim da je to najpoštenija stvar", poručio je Mikulić. No, odmah je i odgovorio da se komunalni doprinosi ne ukidaju "jer onda netko ne bi imao izvor iz kojeg će sufinancirati ZET i pokrivati njegove gubitke od preko 50 milijuna kuna, povećati sredstva namijenjena Stručnoj službi gradonačelnika za 12 milijuna kuna, te Uredu gradonačelnika za šest milijuna kuna".

Napomenuo je, kako je s druge strane, što se tiče pozicije Stručne službe Gradske skupštine došlo do smanjenja za 1,8 milijuna kuna.

 
Na dnevnom redu zagrebačke Gradske skupštine 42 točke

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine najavio je da su na dnevnom redu predstojeće skupštinske sjednice 42 točke.

Apelirao je na predlagatelja, gradonačelnika Milana Bandića, da ne ide s tako velikim brojem točaka jer se ponovno dovode u situaciju da se sjednica oduži na nekoliko dana, ocjenivši kako je s manjim brojem točaka sjednica kvalitetnija.

Na pitanje tko će održavati javnu rasvjetu u Zagrebu, jer je Ministarstvo graditeljstva srušilo odluku Gradske skupštine o tome, Mikulić je podsjetio kako su i u HDZ-u rekli da nije logično da određena tvrtka nakon što joj istekne ugovor, a ne raspisuju se novi natječaji, nastavi sa svojim radom temeljem isteknutog ugovora.  A tko će održavati javnu rasvjetu u Zagrebu, novinare je uputio da pitaju predlagatelje u Gradskoj upravi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradska skupština, rebalans grada zagreba, andrija mikulić