Zagreb

PREMIJERA: "Vidljivo nevidljivo" Zagrebačkoga plesnog ansambla premijerno u utorak u ZKM-u

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nova plesna predstava Zagrebačkog plesnog ansambla "Vidljivo nevidljivo" španjolske koreografkinje Dolme Jover Agulló bavi se otkrivanjem jedinstvenosti umjetnika u vidljivim i nevidljivim slojevima njegova postojanja, a svoju će premijeru imati u utorak 2. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Kako se ističe u najavi, predstava je nastala na temeljima plesnog istraživanja "Transcultural Body" plesne pedagoginje, koreografkinje, plesačice i istraživačice Dolme Jover Agulló, ujedno i koreografkinje nove predstave, te vezane metodologije "Transcultural Learning Path" koja podrazumijeva značajno, transformativno učenje.

"Vidljivo nevidljivo" govori o jedinstvenosti umjetnika, naglašavajući važnost njegove subjektivnosti i percepcije, razmišljanja i djelovanja na temelju poznavanja vlastitog tijela. Predstava prikazuje preobrazbu koja nastaje procesom istraživanja i način na koji umjetnici mogu promijeniti svoje referentne okvire kritičkim promišljanjem vlastitih pretpostavki i vjerovanja.

Uz plesačice ansambla Petru Valentić, Andreju Jandrić i Sintiju Kučić, u kreativni proces pozvani su mladi umjetnici Eva Kocić, Una Matija Štalcar Furač i Šimun Stankov, te oblikovatelj zvuka Miro Manojlović i kostimografkinja Ana Fucijaš.

Metodologija koreografkinje podrazumijeva proces koji postavlja pitanja o porijeklu osobnih izraza, kulturi koja nas okružuje, genetici koju smo naslijedili, osjećajima koji nas kao umjetnike motiviraju, o najranijim umjetničkim iskustvima i, u slučaju plesača, o "prvom plesu" i svim drugim plesovima u memoriji tijela.

"U potrazi za osobnim iskustvima i pričama, uz čvrsto vodstvo koreografkinje, autorski tim stvorio je zaokružen plesni kolaž, neopterećen konvencijama i bogat osobnim doprinosom", stoji u najavi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZKM, ZAGREBAČKI PLESNI ANSAMBL, PREMIJERA