Regija

BIH: Bošnjaci u Vijeću naroda RS stavili veto na Dodikovu odluku o Srebrenici

Piše: PolitikaPlus/Hina

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske u ponedjeljak je uložio veto na odluku Narodne skupštine tog entiteta o povlačenju izvješća entitetske vlade iz 2004. godine, kojim su utvrđene činjenice o genocidu počinjenom nad srebreničkim Bošnjacima pa će o zakonitosti i legalnosti takve odluke najvjerojatnije odlučivati Ustavni sud RS.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović nakon sjednice tog tijela, održane u Banjoj Luci, kazao je kako je pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u cilju osporavanja zaključaka parlamenta donesenih 14. kolovoza jedino moguće rješenje u situaciji kada se netko pokušava poigravati žrtvama zločina i članovima njihovih obitelji koji su već dovoljno propatili.

"To je najgori čin ponovnog kopanja po ranama onih koji su najviše stradali. Bolesni umovi su doveli do agresije na BiH i počinili genocid. Oni i niječu genocid i skrivaju masovne grobnice", kazao je Hadžiomerović.

Parlament RS je na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika prošlog tjedna glasovima zastupnika iz srpskih stranaka podržao zahtjev da vlada RS stavi izvan snage svoje izvješće iz 2004. godine o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995.

Također je zatražena revizija već utvrđenih činjenica, kao i uspostava dva nova povjerenstva koja bi ponovo istraživala zbivanja na području Srebrenice, ali u cijelom razdoblju od 1992. do 1995. godine, kao i ubojstva Srba na području Sarajeva od 1991. do 1995. godine.

Unatoč brojnim kritikama takvih odluka koje su, uz ostalo, stigle i iz Ujedinjenih naroda te iz State Departmenta, i ne čekajući očitovanje Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, vlada RS je već nakon tri dana stavila izvan snage dokument iz 2004. godine i odlučila formirati dva nova povjerenstva.

"To je sramotno", kazao je Hadžiomerović komentirajući očevidno nezakonito ali i politički iznimno problematično postupanje tijela vlasti u RS-u koje kontrolira Dodik.

Prema poslovniku o radu Narodne skupštine i Vijeća naroda RS nakon veta bošnjačkog kluba sada slijedi pokušaj usuglašavanja zaključaka, no kako je to malo vjerojatno pravorijek će po svemu sudeći donijeti Ustavni sud RS, kojega opet kontrolira Dodik.

Vijeće naroda u RS-u uspostavljeno je kao pandan Domu naroda u Federaciji BiH, no s puno manjim ovlastima pa nacionalni klubovi u praksi gotovo nikada ne uspijevaju suspendirati odluke koje u parlamentu donosi vladajuća većina.

Posebice je problematično djelovanje u Klubu Hrvata, jer tamo većinu čine hrvatski zastupnici iz stranaka koje su dio vladajuće koalicije i oni nikada ne dopuštaju pokretanje mehanizma zaštite vitalnih nacionalnih interesa u cilju osporavanja odluka Dodikove vlasti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SREBRENICA, RS, BIH