Zagreb

ZAGREB: Diplome 9. generaciji diplomskoga studija iz područja bioindustrije sveučilišta u Zagrebu i Orléansu

Piše: Politikaplus/Hina

Studentice i studenti devete generacije diplomskoga studija iz područja bioindustrije sveučilišta u Zagrebu i Orléansu primili su u četvrtak diplome na svečanosti gdje je francuska veleposlanica Corinne Meunier istaknula da je suradnja dvaju sveučilišta jedno od najvećih dostignuća francusko-hrvatske suradnje.

Novim članicama i članovima akademske zajednice diplome su u Auli zagrebačkoga Sveučilišta uručili rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i profesor Daniel Hagège sa Sveučilišta u Orléansu - jedan od koordinatora ovoga studijskoga programa. Rektor Boras i profesor Hagège suglasni su kako je doista riječ o kvalitetnoj međusveučilišnoj suradnji, ali su i jednodušni u tome da je ta suradnja postupno prerastala u iskreno međusobno poštovanje i prijateljstvo.

Suradnja dvaju sveučilišta temelji se na sporazumu o suradnji iz studenoga 2007. a po kojima je studentima Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta iz područja molekularne biologije i studentima diplomskoga studija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz područja molekularne biotehnologije sa zagrebačkoga Sveučilišta omogućeno da dio nastave pohađaju na Sveučilište u Orléansu i obave praksu u francuskim tvrtkama. Tome stječu preduvjete za francusku diplomu Sveučilišta u Orléansu na razini magistra iz područja bioindustrije

Program je usklađen s Bolonjskim procesom, a u izvođenju nastave na drugoj godini diplomskoga studija sudjeluju profesori Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku. Uz sveučilišta u Zagrebu i Orléansu, realizaciju programa podržava Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj.

U sklopu programa ERASMUS + projekt se planira proširiti i na sveučilišta u Krakowu i Delftu

Francuska veleposlanica rekla je kako je suradnja dvaju sveučilišta trenutačno jedini francusko-hrvatski program ove vrste koji se nudi u Hrvatskoj, te ocijenila da taj projekt duguje svoj uspjeh kvaliteti pružene nastave i profesionalnoj perspektivi koju nudi svojim studentima, a stažiranje u tvrtkama u Francuskoj i Hrvatskoj velika je prednost ove diplome i bitno pridonosi izvrsnoj profesionalnoj integraciji diplomanata.

"Ovaj program najbolje opisuje ono što želimo kako bismo ojačali odnose između francuskih i hrvatskih sveučilišta. Polažem velike nade u jačanje razmjena između mladih kako bismo učvrstili veze između naših dviju država, koje obje pripadaju Europskoj uniji i mediteranskom području", istaknula je Corinne Meunier.

U tom kontekstu joj je pak posebice drago što se u sklopu programa ERASMUS + projekt planira proširiti i na druge partnere - Jagielonsko sveučilište u Krakowu i Tehničko sveučilište u Delftu. Ova četiri sveučilišta, istaknula je, prijavila su projekt združenoga diplomskog studija u okviru Erasmus Mundusa i u tome im želimo puno uspjeha.

Veleposlanica Meunier pozivala je studentice i studente da ostanu u kontaktu i podijele svoje iskustvo putem digitalne platforme France Alumni Croatie koju im je za tu svrhu na raspolaganje stavilo Francusko veleposlanstvo.

Čestitke profesoru Hagègu i zahvala za doprinos približavanju Hrvatske i Francuske

Svečanost je protekla u posebnom i emotivnom ozračju zbog počasnoga doktorata koje će profesoru Hagègu na jesen dodijeliti zagrebačko Sveučilište zbog njegovih zasluga na povezivanju dvaju sveučilišta kroz zajednički studij i za njegov doprinos razvoju znanstvenog istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu, posebice u području biokemije, biologije i molekularne biotehnologije, kao i počasnoga zvanja profesor emeritus koje mu je dodijelilo Sveučilište u Orléansu.

U čestitkama i riječima zahvale, veleposlanica Meunier i rektor Boras istaknuli su da je riječ o zasluženu priznanju profesoru Hagègu za višegodišnju predanu službu u ove dvije institucije i šire, kao i za  značajni doprinos približavanju naših dviju zemalja.

Profesor Hagège zahvalio je za ukazanu mu čast - prestižnu titulu počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu, rekavši da je ta čast i veća jer mu je titula dodijeljena u vrlo važnom povijesnom trenutku Sveučilišta u Zagrebu - o njegovoj 350. obljetnicu.

"Želim uz ovu počasnu titulu vezati i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, čija je besprijekorna podrška i naša zajednička sinergija omogućila da radimo zajedno na osmišljavanju ovoga diplomskoga studija iz bioindustrijskih tehnika", rekao je Hagège.

Studentima je poručio da su "u današnjem svijetu, kada je ego nažalost preuzeo sve veću ulogu, obrazovanjem naučili mnogo, da će naučiti još više u području za koje su se opredijelili".

"Ali molim vas da sačuvate ljudskost. Mislite na sve one koje nisu imale sreću kao vi. Ostanite skromni, jer možda, ali samo možda, znate nešto", rekao je Hagège.

Profesor Hagège, koji na jesen odlazi u mirovinu, svoje je obraćanje završio riječima kako je tijekom godina jačala njegova ljubav prema Hrvatskoj i kako je rekao, "ojačala i pomoću čudne pojave sličnoj osmozi, moja duša je postala sve više i više 'hrvatska'. To znači da napuštam mjesto odgovorne osobe za ovaj studij, ali da moje srce ostaje u Hrvatskoj".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

diploma, suradnja, sveučilište