Hrvatska

'Narod odlučuje': Prikupljen je dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma!

Piše: PolitikaPlus

Građanska inicijativa 'Narod odlučuje' prikupila je dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma na zahtjev birača o izmjeni izbornog sustava.

"Narod je odlučio: IMAMO REFERENDUM", stoji na Facebook stranici te inicijative koja nije pojasnila koliko je potpisa sakupljeno.

Sinoć su se time pohvalili na svojoj Facebook stranici slikom otvorenog šampanjca uz poruku –

Imamo referendum! Informaciju za Večernji list je potvrdila i čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić. – Da, točno je, imamo dovoljno potpisa za pokretanje referenduma. Točnu brojku još ne možemo objaviti jer brojanje i dalje traje, a iznijet ćemo je na konferenciji za novinare u četvrtak kazala  je Markić.

Ova građanska inicijativa kroz protekla je dva tjedna prikupljala potpise za dva referendumska pitanja vezana uz izmjenu izbornih pravila. Najviše kontroverzi pritom je izazvao prijedlog smanjenja broja zastupnika nacionalnih manjina, koji ubuduće ne bi smjeli odlučivati o povjerenju Vladi niti sudjelovati u donošenju državnog proračuna. Budući da su 'manjinci' dio tanke HDZ-ove parlamentarne većine, očekuje se da će referendumska pitanja Sabor proslijediti Ustavnom sudu koji, ako utvrdi da su pitanja u neskladu s Ustavom, može stopirati referendum.

Hoće li to Ustavni sud doista i učiniti neizvjesno je, jer su i ustavni stručnjaci podijeljeni. Dio ih tvrdi kako se o manjinskim pravima ne smije odlučivati referendumom, dok su drugi, poput osječkog profesora Mate Palića, čak i sami potpisali referendumsku inicijativu. U svakom slučaju, kada završe brojanje potpisa, organizatori će potpisne knjige proslijediti Saboru, čiji će Odbor za Ustav odlučiti o daljnjim koracima. U međuvremenu SDP je u Saboru pokrenuo i ustavne promjene kojima bi se propisalo da se na 'narodnom referendumu' ne može odlučivati o ljudskim i manjinskim pravima. Ta bi se odredba, po planiranom, odnosila i na referendumske inicijative u tijeku pa i na ovu 'Narod odlučuje'. SDP-ov prijedlog potpisalo je i četvero manjinskih zastupnika, no za njegov uspjeh ključan je stav HDZ-a, koji se o takvim ustavnim promjenama još ne izjašnjava. Uz 'Narod odlučuje' potpisi su se istodobno prikupljali i za istupanje Hrvatske iz netom ratificirane Istanbulske konvencije, no je li i ta inicijativa uspjela još se ne zna. Njezina koordinatorica Kristina Pavlović u ponedjeljak je izjavila kako vjeruje da imaju dovoljan broj potpisa, ali točne brojke još uvijek ne objavljuju..


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

narod odlučuje, referendum