Zagreb

MIKULIĆ: Sjednica Gradske skupštine počela s odgodom zbog tehničke pripreme materijala

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je da je 13. skupštinska sjednica  jutros počela s odgodom od oko 45 minuta, zbog tehničke pripreme materijala zbog hitnosti uvrštavanja na dnevni red određenih točaka. 

Na dnevni red su po hitnom postupku između ostalog uvrštena i tri prijedloga zaključka. Radi se prijedlogu zaključka o pokretanju postupka izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić te dvama prijedlozima zaključaka od Kluba gradskih zastupnika HDZ-a te Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku istog naziva - izrada izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba.

Svi ti prijedlozi vezani su uz prijedlog Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba. Predlaže se da se iz Prostornog plana Grada Zagreba izostavi lokacija Kostanjek koja je bila predviđena za reciklažno dvorište te lokacija Obreščica u Brezovici koja je bila predviđena za biootpad. 

"Jednostavno radi tehničke pripreme materijala, s obzirom da stručne službe temeljem zahtjeva za hitnost određenih točaka trebaju isproducirati, iskopirati određene materijale. Dok to nisu učinile, nisam mogao nastaviti sjednicu, dok to nije dostavljeno zastupnicima na klupu, kako bi oni mogli vidjeti o čemu se radi, da ne odlučuju napamet. Ali, vidjeli ste da je to predstavnicima opozicije nebitno što piše i jesu li dobili materijale jer oni su antiprotivni svemu", izjavio je Mikulić novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine.

Na pitanje kako komentira što su ga oporbeni gradski zastupnici prozvali da Klub zastupnika HDZ-a nije bio u 9 sati u klupama, kada je sjednica trebala početi, Mikulić je rekao da ne zna jesu li bili ili ne, te dodao da je on vidio određeni broj članova Kluba.

"Dakle, kvorum je bio. Prema tome, apsolutno smo mogli početi s radom, da smo imali ispunjene uvjete. Ali, ja i dalje držim da ako nemate materijale na klupama da o tome ne trebamo odlučivati napamet", istaknuo je Mikulić.

Upitan hoće li HDZ podržati predloženi Plan gospodarenja otpadom, Mikulić je rekao da su oni dali prijedlog gdje su još na prošloj 11. sjednici inzistirali za lokacije Kostanjek i Obreščica u Brezovici da se izostave iz prijedloga Plana.

"Ali, to nije dostatno, zato što je krovni dokument Prostorni plan Grada Zagreba u kojem su te lokacije. Sada idemo s prijedlogom Zaključka da se te lokacije izbrišu iz Prostornog plana, zadužujemo gradonačelnika da pokrene taj postupak, jer on je za to po zakonu nadležan, i uz to ga zadužujemo da pokrene razgovore s predstavnicima jedinica lokalnih, odnosno područnih samouprava gdje će se dogovarati nove potencijalne lokacije", istaknuo je Mikulić.   

Poručio je da ukoliko se njihov prijedlog Zaključka prihvati, Klub gradskih zastupnika HDZ-a će biti za prijedlog Plana gospodarenja otpadom.

Istaknuo je da je na dnevni red današnje sjednice Gradske skupštine po hitnom postupku, uz to, uvršteni i prijedlozi zaključka o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba koje su predložili Klub gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku i gradonačelnik Milan Bandić. 

Rekao je da će vidjeti hoće li o svim tim prijedlozima zaključaka objediniti raspravu i ići s jednim objedinjenim zaključkom, jer sva tri zaključka imaju dosta zajedničkih elemenata.  

Mikulić je rekao da je, vezano za te teme, u kontaktu s građanima. 

"U kontaktu sam s građanima zato što mislim da je to dobro i jer smo ovdje radi njih, a ne svrha sami sebi. Vezano za lokacije, građani Kostanjeka, odnosno iz Podsuseda i iz Brezovice, apsolutno su se složili i podržali prijedlog našeg Zaključka i naših stavova s prošle sjednice jer držimo da nije bilo dobro iskomunicirano", istaknuo je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

graska skupština, andrija mikulić