Hrvatska

RASPRAVA: Sabor u četvrtak o "lex LNG-u"

Piše: PolitikaPlus

Sabor će u četvrtak raspravljati o Vladinom zakonskom prijedlogu o terminalu za ukapljeni prirodni plin, koji treba omogućiti da se strateški projekt LNG terminala na Krku realizira u zadanim rokovima.

Prijedlogom zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG, uređuje se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade za pomorsko dobro, definira naknada za sigurnost opskrbe itd.

Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

Projekt je to o kojem se već dugo razgovara i koji izaziva otpore u jedinicama lokalne samouprave. Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović ističe da plutajući LNG terminal nije u prostornim planovima ni Omišlja, niti Primorsko-goranske županije te da se građani protive tom projektu. Donese li Sabor zakon o LNG terminalu, tražit će se ocjena njegove ustavnosti, najavila je Ahmetović.

Sabor će raspravljati i o konačnom prijedlogu zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika od kojeg se očekuje da potakne investicije u to područje

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SABOR, LNG