Svijet

KATALONIJA: Katalonski parlament glasa o novom predsjedniku pokrajine

Piše: PolitikaPlus

U katalonskom parlamentu počelo je u subotu glasanje o Quimu Torri za novog predsjednika Katalonije, čijim se izborom pobornici nezavisnosti nadaju prekinuti petomjesečnu političku blokadu na sjeveroistoku Španjolske.

Ne dobije li Katalonija vladu u idućih deset dana, oko 5,5 milijuna stanovnika s pravom glasa bit će pozvano na nove parlamentarne izbore.

Torra je četvrti kandidat od kada su zagovonici nezavisnosti osvojili većinu mjesta na izborima u prosincu, no nijedan dosadašnji kandidat nije izabran.

Protiv njih se vode sudski procesi pa su dvojica kandidata u pritvoru dok je prvi kandidat i bivši predsjednik Carles Puigdemont u Njemačkoj na uvjetnoj slobodi.

Predsjednik parlamenta Roger Torrent predložio je u petak Torru, bivšeg predsjednika nevladine organizacije za nezavisnost Omnium.

Kandidaturu člana formacije Zajedno za Kataloniju potvrdio je u četvrtak njegov stranački kolega Puigdemont. On se nalazi u Njemačkoj gdje čeka odluku o izručenju nakon što ga je Španjolska optužila za pobunu poslije referenduma o nezavisnosti protivnog španjolskom ustavu te nakon što je u listopadu u parlamentu izglasana republika Katalonija.

Eventualni izbor Torre mogao bi prekinuti izravno upravljanje Katalonijom iz Madrida nakon što su u listopadu stupile izvranredne mjere u skladu s ustavom.

Izgledno je da Torra u prvom krugu glasanja u subotu neće dobiti podršku 68 od ukupno 135 zastupnika, jer je antikapitalistička stranka za nezavisnost CUP odlučila da ga neće podržati.

No u ponedjeljak, u drugom krugu, bit će mu dovoljna relativna većina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GLASANJE, KATALONIJA