Kultura

SPLIT: Premijera Čehovljeva "Višnjika" u splitskom HNK

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu će premijerno izvesti "Višnjik" Antona Pavloviča Čehova u režiji Aleksandra Ogarjova, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u toj kazališnoj kući.

Redatelj Aleksandar Ogarjov "Višnjik" smatra tragedijom koja prikazuje teške okolnosti u kojima ljudi nastoje stoički i plemenito podnositi teškoće s kojima se susreću. U komadu se, kako je rekao, osjećaju note nostalgije i tuge te se "osjeća da je to posljednje djelo koje piše Anton Pavlovič Čehov".

Ksenija Prohaska, koja u predstavi glumi rusku plemkinju i groficu Ljubov Andrejevnu Ranjevsku koja se nakon bankrota i ljubavnog brodoloma vraća iz Pariza na obiteljsko imanje u ruskoj provinciji, najavljuje posve drukčiji "Višnjik".

"Drukčiji Višnjik od onoga koji sam ja planirala, ali se, duboko vjerujući režiseru, nadam da ćemo svi u subotu zaigrati jednu neobično dobru predstavu", rekla je Prohaska dodavši kako joj je bila velika čast raditi sa splitskim ansamblom, divnim tekstom i Ogarjovom.

Filip Radoš, koji u predstavi glumi vlastelina Borisa Borisoviča, istaknuo je kako je "njegova uloga takva da 'hoda po rubu'", kao i predstava.

Istaknuvši kako "nitko nikad u Hrvatskoj Čehova nije iščitao na takav način", Elvis Bošnjak, koji glumi Leonida Andrejeviča, brata Ranjevske, rekao je kako svaka zajednica ima svoje "višnjike", a Čehovljev komad smatra "apsolutno pogođenim" u ovom trenutku na repertoaru splitskoga kazališta.

Uz Prohasku, Radoša i Bošnjaka u predstavi glume Nikša Arčanin, Ana Marija Veselčić, Anastasija Jankovska, Katarina Romac, Mijo Jurišić, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Nenad Srdelić, Davor Pavić i Matko Elezović.

Scenografkinja, kostimografkinja i autorica videa je Vera Martinova.

"Višnjik" će do kraja ožujka u HNK Split igrati 19., 20. i 21. ožujka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREMIJERA, HNK SPLIT