Zagreb

Skupština: Prihvaćena odluka o određivanju poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz zagrebačkog proračuna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici većinom glasova prihvatili odluku o određivanju poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz zagrebačkog proračuna, a kojom se propisuju i uvjeti za provedbu javnog natječaja za te poslove.

Pročelnik gradskog Ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić istaknuo je kako je, s obzirom na to da su odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu na kojima je bila utemeljena odluka o određivanju prijevoza pokojnika koji se financiraju iz zagrebačkog proračuna prestale vrijediti, potrebno donijeti novu odluku usklađenu sa Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti.

Rekao je da ugovor o povjeravanju obavljanja poslova prijevoza pokojnika između Grada Zagreba i tvrtke Pokop d.o.o. prestaje vrijediti u svibnju.

Bilić je podsjetio da podatci za prošlu godinu pokazuju da je godišnji prihod od obavljanja poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz zagrebačkog proračuna prosječno oko 2,1 milijun kuna te da je u prosjeku bilo 65 prijevoza pokojnika tijekom jednog mjeseca.

Prijedlogom odluke propisuju se uvjeti da ponuditelj u godini prije ostvari prihod od najmanje milijun kuna, da ne smije u posljednjih šest mjeseci biti u neprekidnoj blokadi duže od 15 dana, da zapošljava najmanje osam osoba zbog potrebe organiziranja rada u smjenama i 24-satna dežurstva, da najmanje tri zaposlenika imaju položen ispit o stručnoj osposobljenosti, da raspolaže s najmanje dva pogrebna vozila, s tim da u svakom istodobno može prevoziti četiri lijesa.

"Prema prijedlogu odluke, u startu se isključuje velika većina tvrtaka koje se bave tom djelatnošću jer posao prijevoza pokojnika mogu dobiti samo one tvrtke koja ispunjavaju uvjete koji daleko premašuju one uvjete i propise predložene i propisane zakonom o pogrebničkoj djelatnosti", rekla je gradska zastupnica GLAS-a Sonja König.

Ocijenila je da tu "samo nedostaje boja očiju ili visina direktora tvrtke da bi se stvar dovela do apsurda". König je ocijenila da, prema njihovim saznanjima, sve te uvjete, od svih tvrtaka koje se bave tom djelatnošću, ispunjava tvrtka Pokop d.o.o. na čelu koje je Damir Oniško, predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornje Dubrave iz redova gradonačelnikove stranke.

Gradski zastupnik GLAS-a Stanko Kordić ocijenio je da se amandmanima na odluku pokušalo prikazati da se svi mogu javiti, ali kada se pogleda bodovanje kriterija u amandmanima - to ipak nije moguće.

Pročelnik Bilić rekao je da je uvjete stvarala struka - Udruga pogrebnika grada Zagreba u suradnji s Gradom i da se po njima mogu svi javiti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka skupština, sjednica, pogrebničke usluge