Zagreb

Besplatnim koncertom: HNK Zagreb u nedjelju 25. veljače predstavlja svoje "nove zvijezde operne scene"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Besplatnim koncertom "Nove zvijezde operne scene" u nedjelju 25. veljače, Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu predstavit će široj javnosti svoje mlade operne umjetnike Anabelu Barić, Tanju Ruždjak, Ivu Krušić, Martinu Menegoni, Sonju Runje, Marija Filipovića, Leona Košavića i Matiju Meića.

Kako se ističe u najavi, koncert je dio predstavljanja Platforme za razmjenu mladih umjetnika neprofitne organizacije FEDORA, čiji je cilj promicati operu i balet prikupljanjem sredstava za nova ostvarenja i koprodukcijske projekte između opernih kuća, festivala i umjetnika.

Pedesetak članova FEDORE prestižne su operne kuće, festivali, baletne skupine i glazbene udruge iz 14 europskih zemalja, kao što su Royal Opera House (Velika Britanija), Festival d' Aix-en-Provence (Francuska) ili kazalište Magdeburg (Njemačka).

Prestižnu nagradu FEDORA koja se dodjeljuje za najbolje nove europske operne kreacije osvojila je i opera "Kein Licht." skladatelja Philippea Manouryja, premijerno postavljena u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu u studenome 2017., čime je središnji nacionalni teatar ucrtao Zagreb na kartu najjačih opernih scena u Europi, stoji u najavi koncerta.

Predstava je nastala u produkciji Opéra Comique iz Pariza te koprodukciji zagrebačkoga HNK-a, njemačkoga Ruhrtriennalea, Les Théâtres de la Ville iz Luxembourga, Festival  Musica iz Strasbourga, Opére National  du  Rhin, Münchner Kammerspiele, IRCAM – Centre Pompidou, United instruments iz Lucilina. Praizvedena je na festivalu Ruhrtriennale u Duisburgu, a zatim je premijerno izvođena u Parizu, Zagrebu i Luxemburgu.

"Promičući jedan od osnovnih ciljeva FEDORE, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu najavljuje koncert 'Nove zvijezde operne scene' koji se održava u sklopu predstavljanja FEDORA Platforme za razmjenu mladih umjetnika financirane od strane Europske komisije", ističe se u najavi.

Koncert je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, a na njemu će nastupiti mladi umjetnici Anabela Barić (sopran), Tanja Ruždjak (sopran), Iva Krušić (mezzosopran), Martina Menegoni (mezzosopran), Sonja Runje (mezzosopran), Mario Filipović (tenor), Leon Košavić (bariton) i Matija Meić (bariton) uz glasovirsku pratnju Darijana Ivezića.

Uz glasovirsku pratnju Darijana Ivezića izvodit će neke od najpoznatijih arija iz slavnih opera Ruggera Leoncavalla, Petra Iljiča Čajkovskog, Giuseppea Verdija, Gioachina Rossinija, Wolfganga Amadeusa Mozarta i drugih.

Ulaz na koncert je slobodan, a ulaznice se preuzimaju na blagajni HNK.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

operni pjevači, hnk