Regija

Dodik poželio Vučiću sreću u Zagrebu: Za lošu atmosferu krivi Hrvatsku

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u nedjelju kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ima pravo govoriti u ime svih Srba i poželio mu sreću tijekom posjeta Hrvatskoj koju smatra krivom za loše ozračje uoči njegova dolaska.

"Želim uspjeh Vučiću u razgovorima. On je pozvan da svojim kredibilitetom predstavlja ne samo Srbiju, nego i da razgovara o svim pitanjima između Srba i Hrvata", rekao je Dodik, prenosi entitetska novinska agencija RS-a Srna.

Ocijenio je kako se u Hrvatskoj uoči Vučićeva dolaska stvara ozračje koje "nije primjereno" i to zbog značaja koji srbijanski predsjednik ima u regionalnim okvirima.

Vučićev posjet Hrvatskoj treba iskoristiti kao novu priliku za uspostavu sigurnih i dobrih odnosa koji bi jamčili sigurnost i mir za oba naroda i "sve tri države", rekao je Dodik, aludirajući na Hrvatsku, Srbiju i RS koji nije država, nego srbijanski entitet u okvirima države BiH.

Srbi imaju dvije države - Srbiju i RS, Hrvati imaju Hrvatsku i to je novi povijesni kontekst koji je donio raspad bivše Jugoslavije, na svoj je način Dodik opisao geopolitičke odnose u regiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ALEKSANDAR VUČIĆ, MILORAD DODIK