Hrvatska

ŽELJKO JOVANOVIĆ: LNG terminal da, ali kopnena varijanta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnik SDP-a Željko Jovanović upozorio je u četvrtak u Saboru na, kako je rekao, nedopustivo protuustavno i nezakonito guranje LNG terminala i skrivenih interesa pod krinkom strateških energetskih interesa Republike Hrvatske te poručio: LNG terminal da, ali kopnena varijanta.

"Primorsko-goranska županija, Krk, Omišalj, mi zastupnici 8. izborne jedinice iz redova SDP-a ne protivimo se LNG terminalu, ali u svim odlukama i svim dokumentima Omišlja, Krka, Primorsko-goranske županije jasno je rečeno da se radi o kopnenom rješenju LNG terminala", kategoričan je bio Jovanović.

U deset godina, podsjetio je, Skupština Primorsko-goranske županije četiri puta je raspravljala o LNG terminalu i sva četiri puta zaključci svih političkih opcija bili su jednoglasni.

Zanimljivo mu je, kaže, kako premijer Andrej Plenković ističe da će se lex LNG ubrzati realizaciju projekta s aspekta koncesije, imovinskopravnih odnosa i Studije utjecaja na okoliš.

"Dakle lex LNG će srušiti kompletnu zakonsku regulativu u Hrvatskoj, ukinut će tržišno natjecanje i pogodovati stranim investitorima. Lokalnom stanovništvu koje se protivi plutajućem LNG-u oduzet će zemlju i uvaliti im plutajući terminal. I bez obzira bio projekt štetan po okoliš ili ne, realizirat će ga", ustvrdio je Jovanović.

Zapitao se i gdje je studija ekonomske isplativosti za taj projekt?

"Je li možda u Mađarskoj ili u mađarskom MOL-u? Hoće li Vlada izdati i jamstva za ovaj projekt? Što će biti ako on propadne jer je ukapljeni plin jednostavno preskup u startu 30 posto skuplji od cjevovodnog ruskog plina, hoće i to plaćati građani? Tko će sanirati ekološku štetu od LNG terminala? Zašto premijer, predsjednica Vlade ignoriraju lokalnu samoupravu i žele li poručiti da je 20 tisuća stanovnika otoka Krka nevažno", pitao se.

HDZ-ov Branko Bačić Jovanoviću je poručio kako nije čuo da je imao na bilo koji način išta protiv činjenice da je na šest kilometara od Omišlja prije tri godine, od Raba, od Lošinja ili Korčule trebalo postaviti naftne platforme. "Dapače, SDP je gorljivo zagovarao provedbu projekta istraživanja eksploatacije ugljikovodika na prostoru Jadrana i to duboko u teritorijalnom moru, kažem u neposrednoj blizini istog ovog otoka za kojega sada kaže da ne bi trebalo postavljati osigurati i postaviti plutajući LNG terminal", rekao je Bačić.

Podsjećao je i kako je premijer najavio, posve transparentno, da će se o načinu rješavanja i izgradnje LNG terminala u Hrvatskoj u Hrvatskom saboru provesti rasprava na način da bi se išlo sa zakonom o LNG.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LNG, ŽELJKO JOVANOVIĆ