Zagreb

Zagreb: Na Trgu bana Jelačića predstavlja se 51. Šokačko sijelo

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Trgu bana Josipa Jelačića u četvrtak se Zagrepčanima i njihovim gostima predstavlja 51. Šokačko sijelo, najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture županjskoga kraja.

Pod geslom "Lipo ti se Šokica opravlja", na središnjem zagrebačkom trgu do 17 sati predstavljaju se kulturno-umjetnička društva Županje i tamburaši, izvorne narodne nošnje, rukotvorine, suveniri, te izlagači s domaćim tradicijskim proizvodima - kulinom, kulinovom sekom, čvarcima, medom, slavonskom šljivovicom i sl. Organizatori su Grad Županja i Turistička zajednica Grada Županje, uz pokroviteljstvo Grada Zagreba. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je gostima iz Slavonije da su uvijek dobro došli "na naš zajednički plac". Prisjetio se i prve nogometne lopte u Županji 1911. godine, što je tradicija od 107 godina, dok Šokačko sijelo traje preko pola stoljeća. "To je tradicija ne samo Slavonije, nego i Zagreba i Hrvatske", istaknuo je.      

Gradonačelnik Županje Davor Miličević istaknuo je kako je za Šokačko sijelo i sredinu kao što je Županja velika stvar da se uspiju predstaviti u glavnom gradu, te je pozvao sve Zagrepčane i njihove goste da dođu na 51. Šokačko sijelo, koje će se održati u Županji od 3. do 13. veljače. 

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld istaknula je predstavljanje Šokačkog sijela u Zagrebu kao jedan od najboljih primjera suradnje turističkih zajednica. "Osnova je da svaki grad u našoj prekrasnoj zemlji ima što pokazati i ponuditi", rekla je.

Bandić je na dar dobio autohtoni suvenir - kandžiju, uz poruku da nagodinu u Zagrebu organizira i natjecanje u kandžijanju.

Na Trgu bana Jelačića, uz svirku tamburaša zaigrano je veliko šokačko kolo, te se nazdravilo uz rakiju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavonija, šokačko sijelo, zagreb