Svijet

KATALONIJA: Španjolci će tražiti izručenje? Puigdemont je u Danskoj...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je u ponedjeljak od Vrhovnog suda da ponovno aktivira europski uhidbeni nalog za Carlesa Puigdemonta nakon što je bivši predsjednik katalonske vlade otputovao iz Belgije u Dansku.

Puigdemont je u ponedjeljak ujutro sletio na aerodrom u Kopenhagenu malo iza 7 sati. Na Sveučilištu u Kopenhagenu trebao bi od 14 sati do 16 sati sudjelovati u raspravi o situaciji u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku Španjolske. U utorak namjerava posjetiti danski parlament i sastati se ondje s dijelom zastupnika.

Španjolsko državno odvjetništvo je zatražilo od suda da pošalje u Dansku uhidbeni nalog za Puigdemonta zbog pobune protiv Španjolske. Istražni sudac Pablo Llarena, koji vodi slučaj optužbi protiv članova bivše katalonske vlade uključujući i Puigdemonta, sada mora donijeti odluku.

Nakon izglasavanja nezavisnosti u katalonskom parlamentu 27. listopada Puigdemont i četvero članova njegove vlade otputovalo je u Belgiju. Odbili su doći u Madrid na sudsko saslušanje nakon čega je Španjolska raspisala uhidbeni nalog.

Llarena je zatim povukao taj nalog smatrajući da bi ga Belgija mogla izručiti samo pod optužbom za korištenje javnog novca za organiziranje referenduma suprotnog španjolskom ustavu, ali ne i za neposluh i pobunu. Puigdemontu i dalje prijeti uhićenje vrati li se u Španjolsku.

U ponedjeljak se, pak, u Barceloni očekuje prijedlog kandidata za predsjednika vlade nakon što su prošli tjedan zastupnici sjeli u klupe poslije izbora u prosincu. Novi predsjednik parlamenta Roger Torrent, zagovornik nezavisnosti, održao je razgovore s predstavnicima stranaka pa bi tijekom dana trebao reći tko je kandidat. Očekuje se da to bude Puigdemont čije imenovanje na daljinu podržavaju pobornici nezavisnosti pokrajine gdje živi 7,5 milijuna stanovnika, dok se tome protivi španjolska vlada u Madridu te stranke za cjelovitost države.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠPANJOLSKA, DANSKA, KATALONIJA