Svijet

Pobjeda demokrata : Težak udarac za Trumpa na izborima u Alabami

Piše: PolitikaPlus/Hina

Demokrat Doug Jones osvojio je u utorak mjesto senatora konzervativne savezne države Alabame, zadavši politički udarac predsjedniku Donaldu Trumpu u utrci koju su obilježile optužbe za spolno napastovanje protiv republikanskog kandidata Roya Moorea.

Jones je prvi demokrat koji je u posljednjih 25 izabran za senatora Alabame i smanjit će ionako tijesnu republikansku većinu od 51 prema 49 mandata demokrata.

Nakon 99 posto prebrojanih listića, Jones vodi s 1.5 posto pred Mooreom.

Republikanac još nije priznao poraz, rekavši pristašama u Montgomeryju da glasovi još stižu i najavio je da će tražiti ponovno brojanje listića ako je razlika manja od pola posto.

Trump je preko Tweetera čestitao Jonesu rekavši "Pobjeda je pobjeda". "Narod Alabame je divan, a repubikanci će imati novu priliku vrlo brzo", napisao je repubikanski predsjednik.

Prljava kampanja privukla je pozornost domaće i međunarodne javnosti i podijelila Republikansku stranku zbog optužbi nekoliko žena da ih je Moore spolno napastovao kada su bile tinejdžerice, a Moore u 30-tim godinama.

Moore (70), konzervativni kršćanin koji je dva puta izbačen iz Vrhovnog suda Alabame zbog kršenja saveznih zakona, zanijekao je optužbe i ustvrdio da ne poznaje nijednu ženu koja ga optužuje.

Trump je u kampanji podržao Moorea iako su mu stranački čelnici u Washingtonu okrenuli leđa.

Jones (63), bivši savezni tužitelj, nazvao je izbore referendumom o dostojanstvu i obećao biračima da ih u Washingtonu neće osramotiti.

"Oduvijek sam vjerovao da narod Alabame puno više toga spaja, nego razdvaja", rekao je Jones oduševljenim simpatizerima u Birminghamu.

On bi dužnost trebao preuzeti početkom siječnja nakon potvrde izbornih rezultata.

Jedna je žena optužila Moorea da ju je uznemiravao prije 40 godina kada je imala 14 godina, a njemu je tada bilo više od 30, objavio je u studenom Washington Post. Javile su se još dvije žene s optužbama da ih je uznemiravao dok su bile tinejdžerice

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

senat, sad, donald trump, Doug Jones