Svijet

SJEĆANJE NA DIKTATORA: Kuba odaje počast Fidelu Castru, godinu dana nakon njegove smrti

U skladu s njegovim prijezirom prema kultu ličnosti, nije predviđena nikakva velika svečanost kojom bi se odala počast tom nezaobilaznom protagonistu Hladnog rata, koji je umro u dobi od 90 godina.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kuba u subotu mirno obilježava prvu godišnjicu smrti Fidela Castra, krećući se prema povijesnoj tranziciji koja će za manje od 100 dana okončati šest desetljeća vladavine braće Castro.

U skladu s njegovim prijezirom prema kultu ličnosti, nije predviđena nikakva velika svečanost kojom bi se odala počast tom nezaobilaznom protagonistu Hladnog rata, koji je umro u dobi od 90 godina.

U Havani će se u subotu navečer održati bdijenje ispred sveučilišta. Mogući posjet Raula Castra Santiagu da Cubi, gdje je pokopan pepeo njegovog starijeg brata, još nije službeno potvrđen.

Zadnjih tjedan dana širom zemlje organizirani su brojni "politički i kulturni" događaji kojima se obilježava godišnjica "fizičke smrti" oca Kubanske revolucije. Tako se službeno želi naglasiti da je Fidel, iako mrtav, i dalje prisutan u duhu generacija Kubanaca koji ne znaju za drugo osim njega.

Posvuda u zemlji zadnjih su se dana pojavili plakati i natpisi na zidovima "Fidel živi" ili "Mi smo Fidel", dok radijske postaje i televizija emitiraju novu himnu "Lovor i maslina" u interpretaciji popularnog kubanskog pjevača Raula Torresa.

Obožavan, ali i osporavan, Fidel Castro vladao je Kubom sam prkoseći američkoj velesili gotovo 50 godina, da bi 2006. prepustio vlast svojem bratu Raulu.

Prošle godine, u povodu njegove smrti Kuba je proglasila devet dana žalosti.

Michael Shifter, predsjednik instituta Međuamerički dijalog iz Washingtona, nije, međutim, iznenađen što prva godišnjica njegove smrti prolazi bez velike pompe.

"I dalje postoji veliko poštovanje za Fidela i njegova postignuća (...), ali on je otišao s dužnosti prije više od deset godina, dakle sjećanje na njega i pozitivni aspekti njegova nasljeđa polako se gube, a Kubanci su suočeni s grubom stvarnošću", rekao je.

Gospodarska situacija na Kubi je i dalje bila zabrinjavajuća. Ove se godine očekuje rast od samo 1 posto, nakon prošlogodišnje recesije (0,9 posto), zbog smanjenih isporuka nafte iz Venezuele.

Gospodarske reforme su zastale, a uragan Irma, koji je u rujnu poharao otok i usmrtio 10 ljudi, kao i nedavno zahladnjenje američke politike prema toj zemlji nimalo ne bude optimizam.

Ovaj se tjedan na Kubi održava i prvi krug lokalnih izbora, mjesec dana sa zakašnjenjem zbog uragana Irme. Ti izbori prvi su u nizu izbora koji bi potkraj veljače trebali dovesti do smjene Raula Castra (86) s čela zemlje.

Predsjednik od 2008. nakon dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja, mlađi brat Castro je najavio da će dužnost prepustiti nekome iz nove generacije.

Za sada se smatra da najviše izgleda ima njegov prvi potpredsjednik i drugi čovjek u vladi, Miguel Diaz-Canel (57).

No Raul Castro će i dalje ostati na čelu svemoćne Kubanske komunističke partije do idućeg kongresa stranke predviđenog 2021. Tada će imati 90 godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SOCIJALIZAM, KOMUNIZAM, KUBA, fidel castro, LATINSKA AMERIKA