Mojbiz

GOSPODARSTVO ISPRED SVEGA: Predsjednik Trump u Pekingu zaključio brojne trgovinske sporazume vrijedne više od 250 milijardi dolara

Trgovinski sporazumi, potpisani tijekom prvog Trumpovog posjeta Kini, bili su najavljeni na summitu s njegovim kineskim kolegom Xijem Jinpingom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak u Pekingu otkrio da je zaključio "vrtoglavi broj" trgovinskih sporazuma s Kinom vrijednih više od 250 milijardi dolara, nakon što je obećao uspostavu ravnoteže bilateralne razmjene, iako je realizacija tih sporazuma neizvjesna.

Trgovinski sporazumi, potpisani tijekom prvog Trumpovog posjeta Kini, bili su najavljeni na summitu s njegovim kineskim kolegom Xijem Jinpingom.

Radi se o sporazumima o energiji, aeronautici, prehrambenim i elektroničkim proizvodima s američkim tvrtkama poput Boeinga, Caterpillara, General Electrica ili Qulacomma u iznosu od 243,4 milijardi dolara.

Trump je zadovoljan, a kineski ministar trgovine Zhong Shan je rekao da je "lavina sporazuma pravo čudo".

Ali James McGregor, predsjednik APCO Worldwidea, drži da se radi o politici na starinski način kada jedan čelnik stiže u posjet i zaključuje niz sporazuma, i još dodatnih sporazuma kako bi ih se sklopio rekordan broj. Dodao je da se sada stanovnik Bijele kuće može pohvaliti na Twitteru da je izvrstan pregovarač. Ustvari, većina najavljenih sporazuma su neobvezujući zapisnici o dogovorima i pisma namjere, a ne konačni ugovori.

"Trebalo bi se pitati koliko ih će se stvarno ostvariti", upozorio je Christopher Balding, profesor na Pekinškom sveučilištu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TURNEJA, DALEKI ISTOK, SAD, AMERIKA, KINA, Xi Jinping, donald trump