Komentari

KOMENTAR MAROJA VIŠIĆA: Todorić neće biti izručen Hrvatskoj – Vlada RH neće pasti

Kada situacija ne bi bila toliko ozbiljna po pitanju mirovinskih fondova i pitanja tko će otplaćivati dugove Agrokora, nastala situacija bila bi smiješna.

Piše: Maroje Višić

Naslov je, dakako, moja pretpostavka no ne treba se olako zavesti medijskim i političkim uokvirivanjem ovog slučaja. Todorića istražuju, može se reći, četiri institucije: hrvatski sud, saborsko istražno povjerenstvo, izvanredna uprava Agrokora i sud u Londonu. Sve to doprinosi medijskom i političkom spektaklu koji nadilazi razmjere do sada viđenog.

Kada situacija ne bi bila toliko ozbiljna po pitanju mirovinskih fondova i pitanja tko će otplaćivati dugove Agrokora, nastala situacija bila bi smiješna. Naime, hrvatski sud raspisuje europski uhidbeni nalog, Sabor osniva istraživačko povjerenstvo koje saslušava nagluhe ispitanike, brojni pravni stručnjaci tumače hrvatskoj javnosti proceduru od uhidbenog naloga pa do izručenja koje može potrajati najviše do dva mjeseca. Hrvatski sud određuje istražni pritvor Todoriću, a sud u Londonu pušta ga da se slobodno šeće do ročišta za izručenje u travnju iduće godine. Ne znam je li posrijedi šum u kanalu ili razgovor gluhonijemih, ali cijela situacija onako kako se odvija u Hrvatskoj djeluje poprilično autistično, jer i nakon odluke londonskog suda u Hrvatskoj pričaju o nekakvim proceduralnim rokovima koji se uglavnom poštuju i ne krše dok Todorić kao građanin Londona pozira kamerama hrvatskim TV kućama. Iduće što se u ovoj autističnoj situaciji može očekivati jest da Todorića hrvatski sud osudi u odsustvu.

Kako je moguće da zadnju riječ imaju sudovi drugih država ako je kazneno djelo počinjeno na teritoriju RH?

Hrvatskoj ovo nije prvi europski uhidbeni nalog koji je raspisala. Prethodno ovom slučaju Hrvatska je raspisala uhidbeni nalog i za Zsoldtom Hernádijem koji također nikada nije bio isporučen hrvatskom sudstvu. No to nije omelo sudski aparat da održava ročišta u praznoj sudnici i piše žalbe za tuženika koji „ne zna“ da mu se sudi ili mu jednostavno nije stalo. Isto kao što EU, čini se, nije pretjerano stalo do uhidbenih naloga koje raspisuje Hrvatska. Što to govori o ravnopravnom statusu Hrvatske u Uniji, o percepciji hrvatskog pravosuđa u Uniji, o trodiobi vlasti i slično? Kako je moguće da zadnju riječ imaju sudovi drugih država ako je kazneno djelo počinjeno na teritoriju RH? Isto tako anglosaksonski pravni sustav je nesumjeran s europskom kontinentalnom pravnom stečevinom, pa nije jasno kako se postupak koji je pokrenut u okviru europske pravne stečevine može zastupati pred londonskim sudom? Stručnjaci su uvjeravali javnost kako je samo riječ o proceduri. Ispostavlja se da to baš i nije tako. Uostalom, sve podsjeća na prethodni scenarij s europskim uhidbenim nalogom. Mađarska nam je blokadom u OECD-u pokazala što misli o našem uhidbenom nalogu, a pitam se kakva će poruka stići iz otočne zemlje.

S druge strane kada neka politička stranka nema jasan i konkurentan politički program, onda političke poene može skupljati na ovakvom jednom spektaklu. Oporba je iskoristila (ne)priliku da pokuša izglasati nepovjerenje Vladi. U redu, ali javnosti nisu predočili konkretne radnje koje planiraju poduzeti po istom pitanju zbog kojeg traže smjenu vladajućih. Stoga se radi o još jednom pokušaju destabiliziranja. Vlada neće pasti, ali poruka koja se time odašilje u EU dodatno učvršćuje stav da je Hrvatska nestabilna i nekonzistentna država u kojoj svaka vlada traje godinu dana.

Mediji kao zombiji prate Todorića, stručnjaci objašnjavaju javnosti pravnu terminologiju, a javnost strpljivo čeka da im se saopći kako su mirovinski fondovi kapitulirali.

Eto to je jedna politički autistična situacija u kojoj se svatko iz svog svijeta obraća javnosti: Vlada priča o tome da će procedure biti poštivane, oporba nastoji zadobiti vlast, hrvatski sudovi pokreću postupke u odsustvu, londonski sudovi nadležni su za djela počinjena u Hrvatskoj, mediji kao zombiji prate Todorića, stručnjaci objašnjavaju javnosti pravnu terminologiju, a javnost strpljivo čeka da im se saopći kako su mirovinski fondovi kapitulirali i kako trebaju otplatiti dugove Agrokora.

Što reći naposljetku osim autistično ponoviti da je Hrvatska raspisala europski uhidbeni nalog, te da ne preostaje drugo nego čekati da do izručenja od danas, pa do travnja iduće godine proteknu dva mjeseca.


* Maroje Višić je doktor političkih znanosti iz Dubrovnika

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije PolitikaPlus.com portala.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, MEDIJI, Maroje Višić, ivica todorić, VLADA, AGROKOR