Regija

BIH: RS odustaje od problematičnog referenduma o sudu i tužiteljstvu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Političke stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj najavile su odustajanje od referenduma koji bi trebao dovesti u pitanje rad i poštivanje odluka Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u utorak iz entitetskog parlamenta.

Na stol predsjednika entitetskog parlamenta Nedeljka Čubrilovića stigao je formalni zahtjev klubova stranaka koje čine vladajuću većinu, a predvodi ih Savez nezavisnih socijademokrata (SNSD) Milorada Dodika, da se što prije sazove izvanredna sjednica na kojoj bi se glasovalo o prijedlogu za stavljanje izvan snage ranije odluke o referenduma koji je trebao biti organiziran u drugoj polovici studenog.

Isti taj parlament je još 2015. glasovima zastupnika identične parlamentarne većine odlučio kako će tog referenduma biti. Iz nepoznatih razloga jednom izglasana odluka završila je u ladicama pa je u Službenom glasniku RS objavljena tek potkraj rujna ove godine, što je bio zakonski uvjet da bi se referendum mogao organizirati i to u roku od 45 dana.

Sadržaj referendumskog pitanja imao je za cilj osporiti postojanje suda i tužiteljstva na državnoj razini, za koje se tvrdilo kako su formirani samo zahvaljujući "nametnutoj odluci" visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH te da nemaju zakonski i ustavni legitmitet.

"Podržavate li  neustavno i neovlašteno nametanje zakona od (strane) visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebice nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS?", formulacija je pitanja na koje su trebali odgovarati građani RS.

Dodik i njegova vlast nakon izglasavanja odluke o referendumu suočili su se s oštrim osudama međunarodne zajednice, a to je bio i jedan od izravnih povoda da američka administracija uvrsti Dodikovo ime na "crnu listu" osoba kojima je zabranjeno putovanje u SAD, a svim američkim državljanima da s njim posluju.

Iz oporbenog bloka okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS) uslijedile su tvrdnje kako se Dodik prestrašio zbog međunarodnog pritiska i sada odustaje od glasno najavljivanog referenduma u nastojanju da se oslobodi američkih sankcija.

Dodika su optužili da manipulira referendumom, a podnijeli su i kaznu prijavu protiv odgovornih osoba u Službenom glasniku RS kako bi se utvrdilo tko je i zbog čega dvije godine odgađao objavu odluke što ju je u srpnju 2015. godine donio entitetski parlament.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RS, SUD, BIH, REGIJA