Scena

POSTWEINSTEINOVSKA ANKETA: Svaki peti Nijemac spolno uznemiravao drugu osobu

Samo šest posto žena ispitanih u istraživanju, koje uključuje reprezentativan uzorak od 2056 ljudi, reklo je da je učinilo isto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gotovo svaki peti muškarac u Njemačkoj rekao je da je seksualno uznemiravao drugu osobu, pokazuje istraživanje što ga je naručio YouGov, a novinska agencija dpa je rezultate dobila na uvid u subotu.

Osamnaest posto muškaraca reklo je da se ponaša na način "koji bi se mogao činiti neprimjerenim ili seksualno uvredljivim" drugoj osobi, pokazuje istraživanje.

Samo šest posto žena ispitanih u istraživanju, koje uključuje reprezentativan uzorak od 2056 ljudi, reklo je da je učinilo isto.

Od tih ljudi, 14 posto  reklo je da se napastovanje dogodilo na javnome mjestu, dok je 13 posto reklo da je to bilo kod kuće, a 10 posto da je bilo na radnom mjestu.

U međuvremenu, 43 posto žena  reklo je da je pretrpjelo seksualno uznemiravanje, a samo je 12 posto muškaraca potvrdilo istu stvar.

Raspravu u Njemačkoj o seksualnom uznemiravanju potaknule su optužbe desetaka žena protiv holivudskog producenta Harveya Weinsteina.

Nekoliko njemačkih visoko pozicioniranih glumica javno je progovorilo o svojim iskustvima o seksualnome uznemiravanju u filmskoj industriji.

Tisuće korisnika društvenih mreža koristi hashtag#metoo da opiše incidente seksualnog zlostavljanja, u rasponu od seksualnih komentara do seksualnih ponuda te silovanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NJEMAČKA, SEKSUALNO NAPASTVOVANJE, SPOLNO UZNEMIRAVANJE, NIJEMCI