Zagreb

IZLOŽBA ARCA I SAJAM AGRO ARCA: Sveučilište u Zagrebu osvojilo tri zlatne, sedam srebrnih i tri brončane medalje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu osvojile su tri zlatne, sedam srebrnih i tri brončane medalje na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA i Sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA, izvijestili su u srijedu sa Sveučilišta.

Tijekom tri dana trajanja izložbe i sajma koji se održao u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 19. do 21. listopada, predstavljeno je oko 150 inovacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Kine, Irana i Libanona.

Riječ je o inovacijama poduzetnika, akademske i znanstvene zajednice te pojedinaca i istraživačkih skupina okupljenih oko nacionalnih i lokalnih udruženja inovatora, od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet i Metalurški fakultet ove su se godine na izložbi ARCA predstavili svaki s po tri inovacije, za koje je RGNF nagrađen s jednom zlatnom i dvjema srebrnim medaljama, a inovacije Metalurškoga fakulteta dobile su po jednu zlatnu, srebrnu i brončanu medalju.

Geotehnički fakultet i Fakultet strojarstva i brodogradnje predstavljali su se na izložbi svaki s dvjema inovacijama, za koje su nagrađeni dvjema srebrnim (FSB) i dvjema brončanim nagradama (Geotehnički fakultet).

Inovacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva nagrađena je zlatnom medaljom, a inovacije Šumarskoga fakulteta i Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta svaka s po jednom srebrnom medaljom.

Iznimni uspjesi sastavnica na tim dvjema manifestacijama pokazatelj su da se snažnijim povezivanjem gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom te korištenjem znanstvene i istraživačke infrastrukture značajno može osnažiti konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i pridonijeti razvoju RH, ističu sa Sveučilišta. 

Međunarodnu izložbu inovacija ARCA 2017 i Sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA organizirala je Udruga inovatora Hrvatske, suorganizatori su bili Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora IFIA, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a partner HAMAG BICRO - hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Izložba i sajam održani su pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske gospodarske komore, a generalni pokrovitelj bio je Končar–Elektroindustrija d.d.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVEUČILIŠTE, NAGRADA, INOVACIJE