Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Nacionalizam je još uvijek najjača konstruktivna politička sila na svijetu

Ljevica i lijevi liberali uništili su Europu jakih nacionalnih država u ime nekakve nepostojeće europske kvazinacije.

Piše: PolitikaPlus

Gledajući Katalonce i njihovu želju za neovisnošću, čovjek se mora sjetiti svih muka koja je prošla Hrvatska, da bi se dokopala vlastite zastave, valute, vojske i nogometne reprezentacije. Katalonci i Baski stari su europski narodi koji se nalaze u Španjolskoj koja je unitarna država kojom dominiraju Kastiljci koji se ponašaju slično kao naši susjedi Srbi za vrijeme prve Jugoslavije, političke probleme rješavaju žandarmerijom i to onom iz najpasivnijih krajeva, dakle neobrazovani primitivci mlate starce i roditelje s djecom.
    
Katalonski nacionalizam, kao i irski, lijevoga je usmjerenja, Katalonci su uglavnom ljevičari pa smo tako čuli neki dana na N1 od Branka Caratana da su poslanici katalonske ljevice početkom devedesetih dolazili u Zagreb u SDP-SKH i živo se čudili domaćim komunistima u reformiranju da uopće pomišljaju na bilo kakav oblik konfederacije i obnove Jugoslavije. Gdje ljevica stoji iza zastave nacije, tu ljevica prosperira, inače propada.

Nacionalizam nije ideologija, u nacionalizmu nema ničega lošega, šovinizam je nešto loše.

Ova Europa i Europska unija koje sustavno šute na andaluzijske žandare produkt je uništavanja europske ideje koja je nastala suradnjom dva nacionalista, generala Charlesa de Gaullea, slavom ovjenčanog ratnoga pobjednika i jednoga Nijemca koji je dolazio iz poražene zemlje, Konrada Adenauera, koji se nikada nije pomirio s gubitkom njemačkih istočnih teritorija, uključivši tu i cijelu Prusku. Ljevica i lijevi liberali uništili su sliku Europe jakih nacionalnih država u ime nekakve nepostojeće europske kvazinacije. Postalo je sramota reći da je čovjek Europljanin, iako moram reći da Europu osjećam kao prošireni dom, ali Europu jake kulture, jakoga identiteta, Europu nacionalnih država.

Nacionalizam je stav da se vlastitim snagama može postići sve što se politički želi.   


Nacionalizam nije ideologija, u nacionalizmu nema ničega lošega, šovinizam je nešto loše, ali smatrati da se hrvatski problemi trebaju rješavati unutar hrvatskih granica, domaćim snagama, nije nikakav šovinizam i nije usmjereno protiv nikoga. Nacionalizam je stav da se vlastitim snagama može postići sve što se politički želi. Npr. jugoslavenski šovinizam vrha JNA odveo je Jugoslaviju u krvavi raspad, ničega nije bilo konstruktivnog u mržnji na kojoj je počivao cijeli politički sustav druge Jugoslavije.
    
Lijevi modeli su globalno propali u svijetu jer su izdali svoju radničku bazu, koja se pak širom Europe okreće tvrdim desnima opcijama. Za Marine Le Pen u Francuskoj i AfD u Njemačkoj dobrim dijelom glasaju glasači klasične ljevice, to je nešto što akademska zajednica sustavno ignorira. Najbolja brana dolasku tvrde desnice jesu konzervativne, liberalne i demokršćanske opcije nadahnute nacionalizmom.

U slučaju Katalonije, očito da ljevica nije izgubila dodira s bazom, ali ni s narodom. Nacionalizam je još uvijek najjača konstruktivna politička sila na svijetu, internacionalizam je propao 1989. padom Berlinskoga zida i neće se oporaviti dok god bude u braku s divljim kapitalizmom. Lijepo i poželjno braniti vlastite političke interese, pa i nauštrb drugih. Svi to rade, jedino ispada da hrvatska vlast, od kako je Franjo Tuđman umro, to ne radi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DRŽAVA, HRVATSKA, ŠPANJOLSKA, KATALONIJA, mislav miholek, NEOVISNOST, NACIONALIZAM