Zagreb

ZAGREB: Hrvatska poštanska banka omogućava povoljnije stambene kredite za hrvatske branitelje

Piše: Ivana Vranješ

Stambeno zbrinjavanje hrvatskih  ratnih vojnih invalida   godinama je  veliki problem. Naime ,  više od 11 tisuća  hrvatskih  ratnnih vojnih invalida je stambeno  nezbrinuto i to od 1996 godine. Uz pomoć Hrvatske poštanske banke Ministarstvo hrvatskih branitelja je odlučilo  riješiti ovaj  gorući  problem.

Stoga su  Hrvatska poštanska banka i Ministarstvo hrvatskih branitelja u utorak  potpisali Protokol o stambenom kreditiranju branitelja i članova obitelji stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja iz Domovinskog rata. Protokol su potpisali  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i i predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislav  Vuić.

„ Zahvaljujemo ministru  i Ministarstvu na prilici da Hrvatska poštanska banka  sudjeluje u programu  koji bi trebao dovesti  do kvalitetnog  zbrinjavanja i rješavanja  stambenih pitanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“, rekao je Vuić Dodao je kako  HPB već  20 godina surađuje s Ministarstvom i u tom  vremenu  odobreno je 10 tisuća kredita  i 1,5 milijardi  kuna.

„ Ovaj Protokol i ova suradnja je jedan korak naprijed, obvezali smo se će  branitelji imati najpovoljnije ili među naj povojnim uvjetima  u Hrvatskoj poštanskoj banci“, ističe  Vuić.

 Ministar hrvatskih branitelja Tomo  Medved izrazio je zadovoljstvo što je s Hrvatskom poštanskom bankom dogovoren jedan partnerski odnos  usmjeren ka intenziviranju stambenog zbrinjavanja hrvatskih  branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

„ Jedan od prioriteta  Ministarstva hrvatskih branitelja jest  intenzivirati njihovo stambeno zbrinjavanje koji je  veliki problem godinama. Posebno mi je drago  da je ovaj  partnerski odnos i formom  reguliran s Hrvatskom poštanskom bankom koja je sve ove godine bila dostupna hrvatskim braniteljima i stradalnicima  Domovinskog rata i što ćemo  kroz  ovaj sporazum omogućiti još bolje i kvalitetnije uvjete  i usluge koje će  Hrvatska poštanska banka ponuditi hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima i stradalnicima Domovinskog rata „, izjavio je Medved.

 Naglasio je kako dio  braniteljske populacije  ima kredite i u drugim bankama, a kroz  sporazum i pravila Hrvatske poštanske banke koja su usmjerena prema braniteljskoj populaciji  bit će im omogućen   prelazak u tu  banku kao klijentima  i zatvaranje kredita koji su  nepovoljniji od onih koje im Hrvatska poštanska banka može osigurati.

„ To je važno za Ministarstvo, jer će krediti za otkup stanova intenzivirati , odnosno ubrzati  reguliranje kako bi  Ministarstvo imalo potrebita sredstva  za daljnje zbrinjavanje branitelja“, zaključio je ministar Medved

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRANITELJI, KREDITI, HPB