Hrvatska

BRANIMIR GLAVAŠ: Za sada sam ja jedini kandidat za predsjednika HDSSB-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vršitelj dužnosti predsjednika HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je u utorak kako je on za sada jedini kandidat za predsjednika stranke, koji će se birati 8. listopada na izvanrednom strančkom saboru, te dodao kako će se izmjenama statuta omogućiti konsolidiranje stranke.

Na konferenciji za novinare Glavaš je izvijestio kako će po novome statutu stranka nastaviti djelovati prema teritorijalnom načelu, na državnoj i lokalnoj razini, ali putem povjerenika. Naime, više neće biti županijskih, gradskih i općinskih stranačkih odbora.

Povjerenik je predstavnik stranke u jedinicama mjesne i lokalne samouprave, imenuje ga i razrješava predsjednik stranke. Povjerenici, kao svojevrsni primatelji franšize, potpuno su samostalni u političkom djelovanju, uz obvezu poštivanja programa i statuta stranke, i preuzimaju punu odgovornost za svoj rad, a odgovaraju samo predsjedniku stranke, objasnio je Glavaš.

Izvijestio je kako će izmjenama statuta članom HDSSB-a moći postati ona osoba koja dobije pismenu preporuku najmanje dva člana stranke, a Izvršni će odbor, kao upravno tijelo stranke, pristupnicu razmarati na svojoj sjednici i očitovati se o svakom pojedinom zahtjevu za pristupanjem u članstvo.

Prošla su vremena kada je u HDSSB mogao ulaziti svatko, a da stranačko vodstvo uopće ne zna koga prima u stranku. Statutarna novina je i da članom stranke može postati i osoba koja je bila pod stegovnim mjerama, ili isključena, ali tek godinu dana nakon mjere isključenja, o čemu će, na preporuku Časnog suda, opet odlučivati Izvršni odbor, rekao je Glavaš.

Smatra kako je to model koji može uspješno funkcionirati, odnosno da HDSSB, ekonomskim rječnikom, može nastaviti djelovati kao političko-poslovna kompanija na području istočne Slavonije i Baranje. Temeljna programska načela ostaju ista, ali ove bi promjene trebale olakšati način djelovanja HDSSB-a, kako bi se stranka mogla konsolidirati i ostvariti kvalitetne političke rezultete, koji će pomoći ne samo da ostane na političkoj sceni, već i da bude respektatiblna poliitička snaga u narednim izbornim ciklusima, kazao je Glavaš.

Ponovio je kako će se kandidirati za predsjednika HDSSB-a, da se na samom izbornom saboru može bilo tko kandidirati, te da će se ako bude više kandidata, predsjednik birati tajnim glasovanjem, no napomenuo je kako nema saznanja da je još netko, osim njega, najavio kandidaturu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRANIMIR GLAVAŠ, HDSSB