Hrvatska

ŠIBENIK: U nedjelju ustoličenje novoizabranog episkopa dalmatinskog Nikodima Kosovića

Dosadašnji iguman manastira Krka, Nikodim Kosović, zamijenit će na čelu dalmatinske eparhije Fotija Sladojevića, koji je postavljen za zvorničko-tuzlanskog episkopa.

FOTO: spc.rs
Piše: PolitikaPlus/Hina

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku u nedjelju će biti svečano ustoličen novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim Kosović, dosad najmlađi eparh na ovim prostorima.

Čin hirotonije (rukopoloženja) i ustoličenja novoizabranog episkopa dalmatinskog gospodina Nikodima trajat će dva dana, najavili su u Eparhiji dalmatinskog. U subotu u 17 sati je naređenje u Svetoarhanđelskom manastiru Krka koje će obaviti njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, a u nedjelju, u centru eparhije u Šibeniku, u 9 sati počet će sveta liturgija s činom arhijerejske hirotonije i ustoličenja u tron episkopa dalmatinskoga.

Obred ustoličenja u nedjelju uživo će prenositi Hrvatska radiotelevizija (HRT) na svom četvrtom televizijskom kanalu. Na početku prijenosa prikazat će čin hirotonije, nakon kojega će slijediti liturgija tijekom koje će biti ustoličen (introniziran) gospodin Nikodim za episkopa dalmatinskog. Crkvene obrede predvodit će patrijarh srpski gospodin Irinej s episkopima Srpske pravoslavne crkve (SPC), a u obredima će sudjelovati i mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije.

Na kraju bogosluženja prigodnu riječ, besjedu, prvi put uputit će vladika Nikodim.

Na svečanosti u Šibeniku bit će oko 300 visokih uzvanika i gostiju, među kojima i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić te splitski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Zbog velikoga broja vjernika i uzvanika koji se očekuju toga dana u Šibeniku, organizatori planiraju postaviti pred crkvom video zid na kojem će posjetitelji moći pratiti obred ustoličenja novog eparha.

Dosadašnji iguman manastira Krka, Nikodim Kosović, zamijenit će na čelu dalmatinske eparhije Fotija Sladojevića, koji je postavljen za zvorničko-tuzlanskog episkopa.

Novi episkop 36-godišnji Nikodim Kosović u svojim je dosadašnjim javnim istupima bio komunikativan i otvoren javnosti i novinarima, a zanimljivo je da je vijest o imenovanju na visoku dužnost prvo objavio na Facebooku. Već je uspostavio mostove suradnje sa Šibenskom biskupijom na čije je čelo, nakon umirovljenja biskupa Ante Ivasa, prije nešto više od godinu dana, došao biskup Tomislav Rogić.