Mojbiz

SSSH: Radnici u Hrvatskoj među pet najslabije plaćenih u EU

Najslabije su plaćeni radnici u Rumunjskoj, a za njima slijede radnici iz Bugarske, Mađarske, Latvije i Hrvatske.

Piše: PolitikaPlus

Kada se uzmu u obzir troškovi života, radnici u 11 država članica iz središnje i istočne EU plaćeni su čak do 944 eura manje mjesečno od radnika u Njemačkoj, pokazuje jučer objavljena studija Europskog sindikalnog instituta (ETUI).


Šokantno je da su razlike u neto mjesečnim plaćama, prilagođene za sastav radne snage i strukturu ekonomije, veće nego kada se u obzir uzmu samo troškovi života.  


Radnici su plaćeni i manje – čak do 1.058 eura manje – od radnika u Njemačkoj kada se u obzir uzmu i čimbenici kao što su dob i razina obrazovanja, te sektori i zanimanja radnika.


Najslabije su plaćeni radnici u Rumunjskoj, a za njima slijede radnici iz Bugarske, Mađarske, Latvije i Hrvatske.

„Hrvatska je, nažalost, svojom voljom upala u zamku niskih plaća. Ako i dalje budemo među najslabije plaćenim radnicima u Europskoj uniji, nemamo nikakvih izgleda transformirati nisku dodanu vrijednost ekonomije, nemamo nikakvih izgleda za budućnost. Niske plaće naime istovremeno znače i nisku razinu istraživanja i razvoja, nisku razinu inovacija i investicija. U Hrvatskoj raste zaposlenost samo u skupini loše plaćenih poslova, kojima u skoroj budućnosti prijeti nestajanje uslijed digitalizacije. Hrvatska je strategija očito strategija konkurencije prema dolje, a to je nažalost strategija koja vodi samo daljnjem zaostajanju i iseljavanju. To si više ne možemo priuštiti, ni dozvoliti: oporavak – ekonomski i socijalni – moguć je jedino na temelju pravednih i pristojnih plaća.“, upozorio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.


“Rad u srednjoj i istočnoj Europi kažnjava se nižim plaćama.”, upozorava Esther Lynch, konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC) i dodaje: “Razlike u plaćama ne mogu se objasniti razlikama u troškovima života ili razlikama u radnoj snazi – naprotiv, razlike su još veće ako se ti čimbenici uzmu u obzir.

Radnici u tim zemljama hitno trebaju i zaslužuju povećanje plaća iznad razine inflacije. EU i nacionalne vlade moraju potaknuti rast plaća u tim zemljama, te stvoriti pravne okvire za promicanje kolektivnog pregovaranja, uključujući na sektorskoj razini.


Radnici na sjeverozapadu Europe bolje su plaćeni zbog pravednijeg i transparentnijeg sustava određivanja plaća, koji uključuje sindikate i pregovore s poslodavcima. To je ključni faktor prosperiteta i industrijskog uspjeha Njemačke, Austrije, Nizozemske i nordijskih zemalja.”

 


Tablica 1: Razlike u neto mjesečnim primanjima (u eurima i prilagođeno za paritet kupovne moći) u usporedbi s Njemačkom

 

Razlika u prosječnoj neto mjesečnoj plaći, u eurima

Razlika u prosječnoj neto mjesečnoj plaći, prilagođena za ekonomsku strukturu i sastav radne snage, u eurima

Litva

-313,67


-469,01

Slovenija

-377,42


-633,89

Češka

-428,19


-555,33

Estonija

-466,81


-686,94

Slovačka

-574,44


-708,39

Poljska

-639,04


-669.20

Hrvatska

-658,52


-810,26

Latvija

-819,86


-954,32

Bugarska

-826,58


-955,17

Mađarska

-840,91


-947,70

Rumunjska

-944,46


-1058,26

Izvor: ETUI


Studija je također utvrdila velike razlike u plaćama između srednje/istočne Europe i zapadne Europe u proizvodnji, graditeljstvu, javnom i financijskom sektoru te na stručnim, znanstvenim i tehničkim poslovima. Manje razlike bilježe se u sektorima s nižim plaćama: prehrambenom sektoru, hotelijerstvu i trgovini na malo, te na administrativnim poslovima i poslovima podrške.

Studija naziva „Što pokreće razlike u plaćama u Europi?“ autora Jana Drahokoupila i Agnieszke Piasne objavljena je u četvrtak, 21. rujna 2017. u izdanju Europskog sindikalnog instituta (ETUI) a dostupna je na poveznici: https://www.etui.org/Publications2/Working-Papers/What-drives-wage-gaps-in-Europe. Podaci navedeni u priopćenju sadržani su u grafikonu 2 na stranici 13 navedene studije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatsko gospodarstvo, SINDIKATI, RADNICI, PLAĆE, SSSH, PLAĆA