Energetika

ZAGREB: Most očekuje daljnje povećanje cijene električne energije

'Moramo razdvojiti domaćinstva u Zagrebu koji se griju na plin i na domaćinstva u Dalmaciji koji se griju na električnu energiju, oni će imati računa mjesečno do 100 i više kuna', zaključio je Rebić.

Piše: Ivana Vranješ

U povodu poskupljenja  struje  zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije  Most nezavisnih lista održao je konferenciju  za novinare na kojoj je  istaknuto kako se očekuje i daljnje  poskupljene  električne energije .

Bivši  ministar gospodarstva i saborski zastupnik Mosta  Tomislav  Panenić osvrnuo se na pitanje zašto u  njegovom mandatu nije podignuta  naknada kada je očito  bilo da sustav ne funkcionira naglasio je kako je napravljena analiza  koliko bi  bilo opterećenje za građane  Prema procjenama ne bi se radilo o povećanju od 10, 5 lipa nego  i povećanju za 18 lipa Udar na građane pokušao se izbalansirati  da dio obveza se prenese i na proizvođače koji proizvode  ekstra profite.

„Registar neporeznih davanja parafiskalnih nameta jedna je od velikih stavki u Ministarstvu gospodarstva  i upravo se odnosi na tu naknadu, ona je u 2016  bila oko 1,5 milijardu kuna. S ovim povećanjem popeti će se i na 2 milijarde kuna“, rekao je Panenić. Vlada je donijela nacionalni program reformi za 2017 godinu , u tom programu naveli su cilj da se poslovni sektor rastereti za 20 posto od prekomjernih neporeznih davanja.

„To kao dokument s ovim povećanjem pada u vodu. Ciljevi koji su se postavili su se urušili“zaključio je Panenić.   Bivši pomoćnik  ministra  zaštite okoliša i energetike Mato  Rebić rekao je kako u  Ministarstvu su pripremali mjere kako bi umanjili iznos za obnovljive izvore energije Prvo se razgovaralo s proizvođačima, ali nije postignut uspjeh, nakon toga se razmišljalo o uvođenju posebne  trošarine na obnovljive izvore energije da se ne bi sve prelomilo preko građana. Također se razgovaralo s opskrbljivačima električne energije i tu je došlo do rezultata   postigao se dogovor o produženju regulirane otkupne cijene, a odlukom   sada Vlade i ovo produženje otkupne cijene je s udar na tržište električne energije, tržište se urušava i može doći do  daljnjeg povećanja cijene električne energije. Osvrnuo se na mjesečno povećanje električne energije od 20 kuna za domaćinstva.

„Moramo razdvojiti domaćinstva u Zagrebu koji se griju na plin i na domaćinstva u Dalmaciji   koji se griju na električnu energiju, oni će imati računa mjesečno do 100 i više kuna“, zaključio je Rebić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

električna energija, MOST, tomislav panenić, poskupljenje struje, skuplja struja