Energetika

Predlažemo "reviziju svih štetnih ugovora": Most poziva Vladu da odustane od poskupljenja električne nergije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Most nezavisnih lista pozvao je u srijedu Vladu RH da odustane od najavljenog poskupljenja električne energije zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije, i provede mjere koje će spriječiti poskupljenje.

"Smatramo da je ovo udar na konkurentnost hrvatskog gospodarstva i put prema energetskom siromaštvu građana te odmak od revizije štetnih ugovora za vrijeme vlade Zorana Milanovića i novoga partnera HNS-a", navodi se u priopćenju Mosta.

Naknada za obnovljive izvore energije (OIE) porast će sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno, doznaje se u srijedu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Prijedlog odluke koji regulira povećanje naknade za OIE naći će se na sjednici Vladi u četvrtak, 31. kolovoza. U Ministarstvu tvrde da nakon ove odluke o povećanju naknada za obnovljive izvore u idućoj i dobrom dijelu 2019. godine neće biti potrebe za daljnjom korekcijom.

 Komenitajući tu odluku bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić u priopćenju  navodi da "novu cijenu električne energije Vlada nije stavila na e-savjetovanje, nije je dogovorila sa socijalnim partnerima, sindikatima, HUP-om, HGK niti je prezentirala javnosti viziju budućeg rješavanja ovog problema, već je donijela horizontalnu mjeru koja ne iziskuje veliki napor, tj. dokazala je svoju stabilnost nenormalnim povećanjem naknade".

  Iz Mosta smatraju da bi Vlada trebala nastaviti provoditi mjere koje su ranije provodili Mostovi ministri, te predlažu  "reviziju svih štetnih ugovora i poništavanje istih; reprogram kredita za obnovljive izvore energije (najveće kamate u EU); produljenje otplate kredita obnovljicima; po uzoru na EU zemlje trošarina na poticajnu cijenu za obnovljive izvore energije (prvenstveno vjetar); ubrzanje projekta burze električne energije koja će omogućiti trajne tržišne odnose i umrežavanje potrošača kako bi smanjili cijenu električne energije; ulazak u strukturu cijene električne energije i razgovor s proizvođačima i neovisnim regulatorom HERA-om kako bi se našlo prostora da ne dođe do povećanja; izbacivanje plinske kogeneracije iz sustava poticaja obnovljivih izvora energije".

 Most nezavisnih lista zalaže se za snažnu energetsku tranziciju i trajno povećanje udjela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, no, kako ističu, "obnovljivi izvori energije su postali komercijalni i nije ih više potrebno poticati novim ugovorima".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

električna energija, vlada rh, most