Mojbiz

'PRILIKA ZA POSA0': Njemačkoj će do 2030. nedostajati tri milijuna stručnjaka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bez odlučnih i brzih intervencija od strane politike i gospodarstva, njemačkom tržištu rada bi do 2030. moglo nedostajati tri milijuna stručnjaka, proizlazi iz jedne studije instituta Prognos iz Basela objavljene u srijedu.

„Zbog demografskih promjena će se stanje na njemačkom tržištu rada u sljedećih 10 do 20 godina drastično pogoršati“, rekao je autor studije Oliver Ehrentraut.Samo do 2030. bi Njemačkoj moglo nedostajati 3 milijuna stručnjaka iz svih sektora a taj bi se broj do 2040. mogao popeti na 3,3 milijuna ukoliko politika i gospodarstvo ne poduzmu „odlučujuće i hitne korake“, proizlazi iz studije.

U svojim prognozama studija već polazi od godišnjeg useljavanja od 200.000 stručnjaka tako da stručnjaci političarima predlažu druga rješenja kojima bi ciljano utjecali na tendencije na tržištu rada.


U to spada ciljano poticanje obrazovanja u deficitarnim zanimanjima, doškolovanja u poodmakloj dobi, te dulji radni vijek.Stručnjaci procjenjuju da će zanimanja u zaštitarskom sektoru kao i u logističkom sektoru gdje će jednostavne poslove sve više preuzimati roboti, polako nestajati. Isto vrijedi i za knjigovođe, bankarsko osoblje i trgovce nekretninama čije poslove će sve češće obavljati elektronički sustavi.Deficitarna će biti stručna zanimanja poput liječnika, znanstvenika, menadžera, inženjera te nekih kreativnih zanimanja poput novinarstva. Traženo će, osim liječnika, biti i ostalo osoblje iz medicinskog sektora poput njegovatelja ili medicinskih tehničara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rad, radnici, njemačka, stručnjaci